ANALIZA

Nga Olga Robinson Në vitet e fundit të Bashkimit Sovjetik, rusët e përdornin humorin për t’i shpëtuar realitetit të zymtë të stanjacionit ekonomik, mungesave ushqimore dhe radhëve të gjata nëpër dyqane. Satira politike lulëzoi në televizione, në formën e shfaqjeve me kukullave gjatë viteve 1990, por ajo u zbeh shpejt

Mark Lilla Shumë të rinj sot, dhe jo vetëm në SHBA, e shohin demokracinë nën dritën e identitetit. Nuk konsiderohen qytetarë demokratikë, por individë, secili me një identitet të vetin që e bën të ndryshëm nga të tjerët. Spt shumë të rinj në SHBA angazhohen politikisht për probleme sociale, që

Tërheqja e Shteteve të Bashkuara nga Siria e Afganistani dhe dorëheqja e Gjeneralit James Mattis dëshmojnë sesi rendi botëror po lëkundet. Shtetet e Bashkuara nuk zotërojnë më primatin e tyre, as në planin ekonomik, as në atë ushtarak. Refuzojnë që të vazhdojnë të luftojnë në shërbimin ekskluziv të interesave të

Më shumë se tek mallrat, më shumë se tek paratë apo financa, vlera e vërtetë sot qëndron tek dokumentat që qarkullojnë në rrjet. Dhe kjo sepse çdo lëvizje e jona lë gjurmë në rrjet, të cilat pasurojnë ata që dijnë t’i shfrytëzojnë Maurizio Ferraris Kur isha fëmijë, zakoni ishte të

Nga Juan Ortiz Freuler Gjatë viteve të fundit, ndikimi potencialisht i dëmshëm i internetit, dhe sidomos i mediave sociale mbi demokracinë, ka dominuar gjithnjë e më shumë lajmet. Një e-mail i rrjedhur nga kompania Facebook kohët e fundit, që zbuloi se punonjësit i lejonin kompanitë partnere të mbledhin të dhënat

Nga Sajad Abedi Aktet e përhapura të përhapura terroriste, dhe ngjarjet katastrofike të vitit 2016 në Evropë, kanë zbuluar qasje të reja të grupimeve ekstremiste dhe radikale, të cilat kanë shkaktuar frikë në mesin e perëndimorëve. Hetimi i akteve shkatërrimtare të 2 viteve të fundit, ka treguar se operacione të

Nga Martin Hüfner Unë dyshoj se ne të gjithë do të zbulojmë në vitin 2019, se në botë ekzistojnë gjithnjë e më shumë “Trump të vegjël” – liderë politikë që duan ta profilizojnë veten përmes ndjekjes së agjendave të pazakonta. Por kjo nuk është diçka e habitshme. Ja çfarë mendoj

Nga Maxim Trudolyubov Kushdo që e ka vëzhguar politikën e Kremlinit prej një kohë të gjatë, ka vënë re diçka të çuditshme:Rusia është shumë e heshtur. Nuk duket se po shpaloset ndonjë lojë e madhe politike. Rusi i zakonshëm, është shumë i zënë vetëm me sigurimin e mbijetesës së vet,

Nga Elif Shafak “Rusët fajësojnë për gjithçka qeverinë e tyre, amerikanët prindërit e tyre, dhe polakët historinë”. Kështu është shprehur dikur poeti amerikano-rus Xhozef Brodski. Nëse do të ishte sot gjallë, ai mund të kishte shtuar: “Dhe mbështetësit kryesorë të Brexit, fajësojnë gjithçka për humbjen e një të kaluare imagjinare”.

Një intervistë me Madalina Sisu Vicari Në teatrin e politikës bashkëkohore ndërkombëtare, në sfondin e iniciativave politike dhe ushtarake më të dukshme të hedhura në lojë nga aktorë të ndryshëm, ravijëzohen interesat e mëdha ekonomike; midis këtyre një rol parësor merr problemi i furnizimit energjitik. Kriza midis vendeve perëndimore dhe

SHARE

Analiza

Send this to a friend