Home»Magazine»Rituali i ditëlindjes Montessori: për të dhënë vlerën e duhur, në ditën e lindjes!

Rituali i ditëlindjes Montessori: për të dhënë vlerën e duhur, në ditën e lindjes!

 

Lindja është një moment i gëzimit, në të cilin ndihet rrjedha e jetës … Zemra që rreh, mushkëritë që fillojnë të marrin frymë … Një moment unik, që shënon gjithë ekzistencën tonë, edhe pse nuk e kujtojmë atë. Kujtimet e momenteve të para të jetës nuk na përkasin, përveçse nëpërmjet tregimeve.

Rituali i ditëlindjes Montessori është një himn për të festuarit, për rëndësinë e ngjarjes së lindjes dhe për momentin e rëndësishëm të rritjes të shënuar nga vitet, të gjitha të lidhura me lëvizjen natyrore të botës.

Rite-Montessori-birthday

Po cilat janë karakteristikat e ritualit? Para së gjithash, duhet  një glob i madh, mundësisht i verdhë, që mund të transportohet lehtësisht, një fotografi të personit që feston ditlindjen dhe sa vite bën. Një fotografi për çdo vit: nëse është 2 vjeç: 1 deri në 0 vjet (foto e lindjes), një deri në 1 vit dhe një deri në dy vjet (foto e fundit). Ju gjithashtu mund të zgjidhni të bëni “sheshe” me 3/4 fotografi të atij viti. Është zgjedhja juaj.

Rituali Montessori bëhet kështu: Qiriu vendoset në qendër të një rrethi të formuar nga fëmijët (në rast se ndodh në një klasë), dhe shpjegohet se ai përfaqëson diellin. Merrni globin dhe ia jepni djaloshit të ditëlindjes. Fillojmë të tregojmë duke treguar foton e parë: (shembull) 16 maj 2009 lind një vajzë e vogël, e quajtur … … Shfaqen fotografitë. Vazhdojmë duke treguar atë që fëmija bëri gjatë atij viti, për shembull: “Ndërsa toka po bënte kthesën e saj të gjatë rreth diellit (dhe festa kthehet me globin në duar rreth qiriut) [emri i fëmijës] u rrit dhe u rrit, pinte qumësht nga nëna e vet, filloi të bënte vargjet e para, mësoi të kapte objekte … “.

Në fund të rrotullimit do të themi: “dhe ne arrijmë në (a) 16 maj 2010 dhe [emri i fëmijës] bëhet 1 vjeç”, dhe tregojmë foton e vitit të parë të jetës. Toka ka bëri një kthesë tjetër rreth diellit (dhe xhiroja e të pranishmëve në festë përsëritet): “Është rritur akoma, ka filluar të ecë, të hajë vetëm, të thotë disa fjalë të vogla …”. Derisa arrijmë të  themi: “Dhe ne kemi ardhur sot, është [Data] dhe [Emri i fëmijës] është rritur gjatë viteve”. Dhe shfaqim foton e fundit, bëjmë një duartrokitje të bukur dhe fillojmë të këndojmë këngën klasike “Happy birthday”.

Ka edhe versione të tjera të këtij rituali, sigurisht më të pasur në detaje.

Disa përgatisin një diamant brenda rrethit, një qiri në diell dhe muajt e vitit në rrezet e diellit. Fëmija fillon me hartën e tij botërore nga muaji në të cilin ka lindur pas ndezjes së qiriut që përfaqëson lindjen e tij. Në fund të xhiros së parë, ai do të gjejë një qiri në muajin e lindjes së tij që do të ndizet si një simbol i vitit që ka përfunduar dhe kështu me radhë derisa ai të arrijë vitet e tij.

Është një ritual që jep vlerën e duhur në ditën e lindjes, një ditë të veçantë që secili prej nesh zotëron. Dita jonë, ajo që dëshmon për qenien tonë: një ditë e veçantë, e pasur në kujtesë (e prindërve tanë që e jetuan), e pasur në histori dhe në jetë. Një ritual, që bashkon, që sjell vëmendjen tek fëmija që ka ardhur në këtë botë.

Ne të gjithë duhet të jemi mbretër dhe mbretëreshat e asaj dite! Dhe ky ritual i mrekullueshëm ofron pikërisht këtë!

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *