Home»Analiza»Rënia e Shtrahes në Austri, dobëson të djathtën ekstreme në Evropë

Rënia e Shtrahes në Austri, dobëson të djathtën ekstreme në Evropë

Nga Ben Hall

Kundërshtarët e partive ekstremit djathtë Evropë, nuk mund kishin kërkuar një dhuratë mire se kaq. Një javë përpara zgjedhjeve parlamentare evropiane, dhe njëjtën ditë kurnacionalistët anti-establishment nga e gjithë BE-ja u mblodhën masivisht Milano, udhëheqësii Partisë austriake Lirisë (FPO) ekstremit djathtë, u detyrua japë dorëheqjen sizëvendëskryeministër pas një skandali korruptiv.

Vetëm 24 orë pas shpërthimit skandalit, qeveria e koalicionit ndërmjet qendrës djathtë dhe ekstremit djathtë, kishte marrë fund. Hajnc-Kristian Strahe, u kap një video filmike realizuar fshehurazi duke diskutuar mbi donacionet e fshehta për partinë e tij, me një grua aimendonte se ishte mbesa e një oligarku pasur rus.

këmbim, ai do ta ndihmonte fitonte disa tendera qeveritarë për ndërtimin e disa rrugëve. Ata gjithashtu diskutuan se si rusja mund blinteKronen Zeitung”, gazetën kryesore tabloideaustriake, mënyrë mbështeste mirë FPO. Videoja duket si shumë e bukur për qenëe vërtetë, edhe pse zoti Shtrahe nuk e mohoi vërtetësinë e saj (ai vetëm e mohoi se kishte bërëndonjë gjë paligjshme).

Ajo video, duket se konfirmon shumë nga akuzat aritkulohen vazhdimisht ndaj djathtësekstreme Austripor edhe grupeve tjera tilla mbarë Evropëndhe është një llojkujtese se korrupsioni dhe shpërdorimi i detyrës, mund jetëthembra e Akilitpër djathtënnacionaliste.

Skandali sugjeron Partia e Lirisë, e cila ka lidhje me partinë Rusia e Bashkuar Vladimir Putinit, dhe që akuzohet se po bën lojën e Kremlinit, ishte e gatshme pranonte financimin e paligjshëm rus. Kjo ngjarje, flet për qëllimin e partisë për t’u infiltruar institucionet e pavarura shtetit dhe medias.

Përpjekjet e djathtës ekstreme Evropës, për  krijuar një front bashkuar pas zgjedhjeve kësaj jave, do marrin padyshim një goditje fortë nga ky nga skandal. Shtrahe po punonte me Mateo Salvinin, zëvendëskryeministrin e Italisë, dhe me Marin Penin e Francës për formuar një grup fuqishëm euroskeptik Parlamentin Europian.

Zonja Pen është tepër ekstreme edhe për disa nacionalistë konservatorë, siç është Partia Ligjdhe Drejtësi Poloni. Partia e Lirisë Austri, duket tani jetë po aq toksike. Nëse skandaliështë shkatërrues për Partinë e Lirisë, partneri i vogël i koalicionit qeveritar, ai përbën një siklet madh edhe për Sebastian Kurc, kancelari i ri i qendrës djathtë.

Dëmtimi i tij, do rezononte gjithë Evropën. Kurc e drejtoi Partinë Popullore Austriake djathtë, pasi fitoi udhëheqjen e saj vitin 2017. Koalicionet e mëdha, e kanë drejtuar këtëvend për pjesën madhe historisë saj pasluftë. Por, Kurc ishte këtë herë i vendosur, shmangte bashkimin një tjetër koalicion me qendrën e majtë.

Kurc kishte menduar se duke formuar një qeveri me djathtën ekstreme, ai mund ta zbuste atëideologjikisht, dhe ta mbantë nën kontroll rrafshin elektoral. Edhe shtunën, ai bëri përpjekjepër mbajtur gjallë koalicionin e tij, ku thuhet se kërkoi dorëheqjen e Herbert Kikël, ministrit Brendshëm ekstremit djathtë. 

Një qëndrim i fortë djathtë anti-emigracion, i shoqëruar me një imazh modern, e bëriKurcin preferuarin e krahut konservator Kristiandemokratëve gjermanë, irrituar ngakompromiset e koalicionit madh, dhe centrizmi i Angela Merkelit.

Ai frymëzoi drejtues tjerë rinj djathtës, si Pablo Kasado Spanjë dhe Loren Voke Francë. Por kjo qasje, pati pasoja katastrofike zgjedhjet parlamentare spanjolle muajit kaluar. Voke ka deklaruar kohët e fundit se ai është udhëheqësi i djathtës dhe i qendrës djathtë.

Kurcizmi si një filozofi konservatore, nëse ka ekzistuar ndonjëherë, ka marrë fund tashmë.Megjithatë, Kurc do vazhdojë jetojë. Partia e tij është e madhja vend, dhe lidershipi itij duket i patundur. Pas zgjedhjeve parakohshme, ndoshta vjeshtë, ai mund përpiqet formojë një koalicion me partitë të vogla duke përfshirë edhe partinë e re liberale Neos, për taçuar partinë një drejtim centrist dhe reformist.

Partia e Lirisë, duket e dërrmuar. Beate Meinl-Raizinger, lideri i Neos, i tha “Financial Times” se skandali tregon se “është e pamundur të qeverisësh me një parti populiste” – por ajo thotë se është herët thuhet se ajo ka marrë fund. 

Partia u përça vitin 2002 pas një koalicioni parë me qendrën e djathtë, kur u nda midis radikalëve dhe moderatorëve. Megjithatë, FPO e mori shpejt veten. Me fragmentimin e politikës gjithë Evropën, dhe nivelet e larta zhgënjimit me partitë e establishmentit, FPO nukmund të thuhet se do pushojë qeni një aktore e rëndësishme.

“Financial Times” / Bota.al

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *