Home»Keshilla»Mjaft bëre të lumtur të tjerët. Rrezikon të harrosh veten dhe qetësinë tënde

Mjaft bëre të lumtur të tjerët. Rrezikon të harrosh veten dhe qetësinë tënde

Përkushtimi ndaj të tjerëve është i rëndësishëm, sidomos për disa njerëz që, duke vepruar kështu, ndihen thellësisht të kënaqur, edhe pa marrë asgjë në këmbim.

Bujaria është kjo, të dish të japësh pa kërkuar, por ka një kufi për gjithçka. Kur dhënia bëhet barrë, dhe ju pushoni së qeni të lumtur vetëm për t’u pëlqyer të tjerëve, duhet të pyesni veten nëse është me të vërtetë e vlefshme të vazhdoni. Sepse rreziku, përndryshe, është që të bini në një gjendje apatie dhe trishtimi, të lodhjes ekzistenciale, e cila nuk është e mirë për askënd.

Të jepesh tek të tjerët është e bukur, por nuk duhet të na detyrojë të heqim dorë nga lumturia. Ne të gjithë kemi nevojë për kohë për veten tonë, për të kultivuar interesat tona, për të marrë frymë, për të përkëdhelur veten, sepse nëse nuk jemi mirë, thelbi ynë bëhet më i varfër dhe brishtësia na mbërthen. Besimi se të tjerët, herët a vonë, do të na vlerësojnë për atë që jemi, të dhënit vetëm për të marrë atë pak njohje, nuk është zgjidhja më e mirë.

Ndonjëherë, thjesht për shkak të papjekurisë ose egoizmit, nuk kuptohet se sa e vlefshme është ndihma e një personi bujar, ajo merret si e mirëqenë dhe në këto raste mund të ndodhë që dikush të shfrytëzojë disponueshmërinë tonë, duke e konsideruar atë detyrë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të vendosësh pikat mbi i, duke e bërë të qartë se bujaria ka një kufi dhe ky kufi është i pakalueshëm.

Por nëse është kapërcyer dhe ndodh shpesh, është e mundur të rimarrësh qetësinë e humbur në hapa të vegjël, duke bërë disa zgjedhje që ndoshta të gjithë nuk do t’i pëlqejnë, por kjo do t’ju ndihmojë të ndiheni më mirë:

  • largoni njerëzit negativë, duke kaluar shumicën e kohës vetëm me ata që tregojnë se vërtet ju duan;
  • bëni diçka të re çdo ditë, madje edhe një shëtitje të thjeshtë përgjatë një rruge të pashkelur, ose një udhëtim të vogël jashtë qytetit, ose një vizitë në një ekspozitë;
  • kushtojini kohë vetes, riktheni hobi të harruar, bëni gjërat që doni, përshembull relaks në një Spa ose thjesht në banjën tuaj;
  • kërkoni ndihmë, edhe nëse ju jeni mësuar t’ia dilni vetë, sepse nganjëherë, këshilla e një personi të besuar mund të bëjë ndryshime të mëdha;
  • duani veten, duke e trajtuar me të njëjtën kujdes dhe bujari.

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *