Home»EtikNet»A mund të na ndihmojë Inteligjenca Atificiale, t’i japim fund lajmeve të rreme?

A mund të na ndihmojë Inteligjenca Atificiale, t’i japim fund lajmeve të rreme?

Nga Tom Cassauwers  

Lajm i rremë, ka nxitur tashmë një mosbesim madh ndaj mediave, politikës dhe institucioneve vendosura mbarë botën. Dhe ndërsa teknologjitë e reja si Inteligjenca Artificiale (AI), mundt’i përkeqësojnë gjërat, ato mund përdoren edhe për luftuar keqinformimin.

Doni dukeni si Obama? kaluarën, kjo mund kërkonte fizikisht imitimin e zërit tij, dhe stilin e diskursit tij politik. Edhe sikur ishit shumë mirë imitim, ajo gati me sigurinuk do paraqiste ndonjë rrezik për demokracinë tonë.

Por teknologjia e ka ndryshuar këtë. Ju tani mund bëni këtë me lehtësi dhe me saktësi nëpërmjet AI. Mjafton perdorni shërbimin e një programi online, për regjistruar një fjali,dhe dëgjoni atë keni thënë me zërin e një personi famshëm.

Programet si kjo quhen shpesh “deep fake” (mashtrime mëdha) – sistemet e InteligjencësArticiale përshtatin audion, fotot dhe videot, për t’i bërë njerëzit thonë dhe bëjnë gjëra nuk i kanë bërë kurrë. Këto teknologji, mund fillojnë një epokë re lajmeve rreme dhekeqinformimit internet.

vitin 2017, Hani Farid, një informaticien Kolegjin Dartmauth, SHBA, i cili gjurmon videote rreme, thotë se përhapja e shpejtë e teknikave reja manipulimit, ka çuar njëgarëarmatimesh këtë fushë. Mjafton imagjinoni se cila do jetë zgjedhja, kur nuk jemi gjendje besojmë tek videot dhe audiot.

Por, disa studiues tani po përiqen dhe po tregojnë se Inteligjenca Artificiale, mund përdoretgjithashtu për mirë. “AI ka shumë probleme etike”- tha Francesko Nuçi, drejtor i hulumtimit aplikacioneve Grupin Inxhinierik, me seli Itali.

Por ndonjëherë AI mund jetë edhe zgjidhja. Ju, mund përdorni Inteligjencën Artificiale mënyra joetike. Për shembull, për prodhuar dhe përhapur lajme rreme. Por ndërkohë, mundta përdorni për bërë mirë, për shembull, duke luftuar keqinformimin”.

Ai është studiuesi kryesor projektin Fandango, i cili synon realizojë pikërisht këtë.

Ekipi i tij, po ndërton mjetet softuerike, për t’i ndihmuar gazetarët dhe kontrolluesit e fakteve, zbulojnë dhe luftojnë lajmin e rremë, thotë Nuçi. Ata shpresojnë t’u shërbejnë gazetarëve tri mënyra.

Mënyra e pare, është ajo Nuçi e quan zbulimin e pavarur nga përmbajtja, duke përdorur mjete synojnë formën e përmbajtjes. Nuçi shpjegon se sot, imazhet dhe videot mund manipulohenme lehtësi, qoftë përmes Photoshop-it apo teknikave komplekse, si “deep fakes”.

Programet si Fandango, mund t’i gjurmojnë këto modifikime, dhe përdorin algoritmet për ndihmuar gazetarët gjejnë përmbajtjen e manipuluar. Lajmi i rremë, nuk është një çështjematematikore e algoritmeve dhe dhënave, por një çështje shumë filozofike se si merremi me vërtetën”.

Ndërsa këto mjete marrin formë, ata nuk kontrollojnë nëse vetë përmbajtja përmban fakte rreme, diçka e bën programi Fandango. Ai lidh histori, janë dëshmuar rreme, ngafaktorët e kontrollorët e fakteve, dhe kërkojnë faqe apo postime internet, me fjalë dhepretendime ngjashme.

Mjetet mund dallojnë se cilat histori lajmeve janë rreme, kanë njëjtin burim, ç`ka imundëson gazetarëve t’i hetojnë ato”- tha Nuçi. dy këto përbërës, mbështeten fuqishëm algoritme ndryshme Inteligjencës Artificiale, si përpunimi i gjuhës natyrore. Elementi itretë, u lejon gazetarëve reagojnë ndaj lajmeve rreme.

Për shembull, një histori e rreme mund pretendojë se një përqindje shumë e lartë e krimeve një vend evropian, kryhen nga emigrantët e huaj. teori, ky pretendim mund lihet lehtësishtposhtë, për shkak dhënave shumta vërtetojnë kundërtën, por gazetarët harxhojnë njëkohë konsiderueshyme, për gjetjen e këtyre dhënave.

Prandaj, programi Fandango, bën bashkë gjitha llojet e burimeve dhënave hapuraevropiane, i grupon dhe i shfaq ato. Për shembull, gazetarët mund t`i përdorin këto lloj dhënash për adresuar pretendimet mbi krimet, ose për përdorur dhëna nga satelitëtevropianë, në lidhje me debatet për ndryshimet klimatike.

këtë mënyrë, gazetarët mund reagojnë shpejt ndaj historive rreme, dhe mos humbinkohë”- thotë Nuçi. Programi i tyre, po testohet aktualisht nga televizioni publik belg, VRT, ANSA, agjencia kryesore italiane e lajmeve dhe CIVIO, një organizatë jofitimprurëse Spanjë.

E megjithatë, zbulimi i lajmeve rreme, mund jetë jo thjeshte një çështje e gjetjes fakteve pavërteta, por edhe analizimit modeleve medias sociale, thotë Majkëll Bronshtajn, profesor Universitetin e Luganos Zvicër, dhe Kolegjin Perandorak Londër Britaninë e Madhe.

Ai drejton një projekt quajturGoodNews”, përdor Ineligjencës Artificiale, duke përdorurnjë qasje atipike për zbulimin e rreme lajmeve. Shumica e qasjeve ekzistuese, fokusohen tekpërmbajtja. Ato analizojnë tiparet semantike, janë karakteristikë e lajmit rremë. Kjofunksionon një shkallë caktuar, por jo për gjitha llojet e problemeve.

Ka edhe pengesa gjuhësore, ku platforma si WhatsApp nuk ju japin qasje përmbajtje, sepseajo është e koduar, dhe shumë raste lajmi i rremë mund jetë një imazh, është ivështirë analizohet, duke përdorur teknikat e përpunimit gjuhës natyrale”- thotë profesorBronshtajn.

Për këtë arsye, ai dhe ekipi i tij e kthyen këtë model prapthi, duke vëzhguar se si përhapetlajmi i rremë. thelb, studimet e mëparshme tregojnë se lajmet e rreme ndahen internet mënyra ndryshme nga lajmet e vërteta, thotë Bronshtajn.

Lajmet e rreme, mund marrin shumë tepër “share” se sa ”like” Facebook, ndërsapostimet normale dhe vërteta kanë shumë “like” sesa “share”. Duke dalluar modelet sikëto, “‘GoodNewsi bashkangjit n notë besueshmërie një lajmi caktuar është publikuar.

Ekipi iGoodNews”, shpresojnë ta nxjerrë treg këtë produkt fund këtij viti. Ai parashikon klientët do jenë, si kompanitë e mëdha mediave sociale si Facebook dheTëitter, por edhe përdoruesit individualë. Natyrisht, e gjitha kjo e ende pa një përgjigjeshteruese një pyetje kryesore: A mund ta zgjidhë vërtete teknologjia, problemin me lajmet e rreme? dy studiuesit janë skeptikë, por janë bindur se teknologjia mund ndihmojë.

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *