Home»Analiza»Si mund të shmangen konfliktet sot nëpër botë

Si mund të shmangen konfliktet sot nëpër botë

Nga Rachel Kleinfeld & Robert Muggah

Bota është pak e dhunshme sot, në krahasim me gati çdo epokë tjetër historinë njerëzore.Edhe pse është e vështirë besohet, vdekjet nga konfliktet e armatosura midis shteteve, kanërënë mënyrë dramatike nga viti 1950.

Pavarësisht qindra mijëra të vdekurve në luftërat civile vitet e fundit, numri i viktimave ka pësuargjithsesi një rënie dramatike nga fundi i Luftës Ftohtë. Pas një rritje gjatë dekadës kaluar, edhe vrasjet e lidhura me terrorizmin, kanë filluar bien. Vetë vrasjet në përgjithësi, kanë pësuar rënie pjesën madhe botës.

Kjo duket sikur jep shkas për të festuar, por historia nuk mbaron këtu. Megjithëse bota ka bërënjë punë mirë reduktimin e formave caktuara dhunës, tjerat janë rritje, veçanërisht dhuna shtetërore kundër qytetarëve dhe dhuna kriminale nga mafiet, kartelet e drogësdhe bandat.

Për me tepër, vrasjet shtetërore dhe ato kriminale, shpesh ndërthuren me njëra-tjetrën. Kjo nukdo thotë, që reduktimi i gjakderdhjeve të tilla është i pamundur. Format e tjera vrasjeve organizuara, janë bërë pak zakonshme, sepse aktivistët dhe politikëbërësit kanë hartuarnorma, ligje dhe programe për ti parandaluar ato.

Ata ngritën gjithashtu institucione tilla si NATO dhe Kombet e Bashkuara, për zvogëluarmasakrat nëpër luftëra, dhe për ruajtur paqen. Shekulli XX-të, e njohu njerëzimin me përvojëne vdekjeve masive. Dhjetëra milionë njerëz, u vranë gjatë luftërave botërore. Megjithatë ngaatëherë, numri i vdekjeve ka rënë.

Në vitin 2017, vdekjet e drejtpërdrejta nga lufta civile ose ndërshtetërore, ishin më pak se 90.000. Por kërcënimi nga lufta vazhdon. Për shembull, tensionet midis Shteteve Bashkuaradhe Kinës mund vlojnë Azi. Rusia po i sfidon fqinjët e saj afërt, dhe rivalitetet e tjerarajonale, po bëhen edhe më shumë vdekjeprurëse.

Përplasja midis Indisë dhe Pakistanit, është një rrezik i afërt dhe i pranishëm, ndërsa vazhdojnëbetejat e ndyra midis fuqive Lindjes Mesme. Si rezultat i konflikteve tilla, vdekjet ngalufta ndërshtetërore janë rritur nga viti 2010. Ndërkohë, mjetet tradicionale paqes, duke përfshirë negociatat e armëpushimit, marrëveshjet e paqes dhe operacionet paqeruajtëse, pogjejnë pak mbështetje se kurrë parë.

Ndërkohë, numri i luftëtarëve çdo konflikt po rritet. nga sulmet e 11 shtatorit 2001, dhunaterroriste ka shqetësuar amerikanët dhe evropianët. Por edhe pse Europa Perëndimore, ka përjetuar disa sulme tmerrshme gjatë viteve fundit, beteja e vërtetë terroriste nuk është Perëndim.

Vetëm 2 për qind e gjitha sulmeve lidhura me terrorizmin, dhe 1 përqind e gjithavdekjeve, kanë ndodhur vendet evropiane gjysmën e parë vitit 2017. shumë se 90 për qind e gjitha sulmeve terroriste dhe vdekjeve lidhura me të, ndodhën vetëm 7 vende:Afganistan, Irak, Nigeri, Pakistan, Somali, Siri dhe Jemen.

Dhe sipas Indeksit Terrorizmit Global, shumë se gjysma e rreth 19.000 vrasjeve ngaterroristët vitin 2017 u kryen nga vetëm katër grupe:Shteti Islamik, Talebanët, Al-Shabab dheBoko Haram. Ndërkohë dhuna shtetërore kundër qytetarëve, ka vazhduar shekullin XXI, megjithëse forma pak hapura sesa gulagët apo masakrat masive burgosurve politikëdhe pakicave etnike, si dikur nga Josif Stalini, apo gjatë genocidit vitit 1994 Ruandë.

Qeveritë janë shumë mençura, për fshehur teprimet e tyre dhunshme. Për shembull nëMeksikë, treçereku i gjithë burgosurve, pohojnë se janë torturuar burg. Rio de Zhaneiro të Brazilit, policia vrau më shumë se 1.000 persona vitin 2018. Nigeri, mbi 7.000 njerëz kanë vdekur qendrat e paraburgimit. dhe 1.200 tjerë janë ekzekutuar me vdekje pa gjykime rregullta.

Ndërkohë, Korenë e Veriut, 80.000130.000 persona janë mbajtur kampet e përqendrimit, që sipas një të mbijetuari të Holokaustit, janë edhe më të këqija se sa ato Gjermanisë naziste.Por, meqë dhënat për krime tilla fshihen ose manipulohen lehtësisht, është e pamundur tadimë realisht sa dhunë ushtrojnë shtete të caktuara ndaj qytetarëve të tyre.

fundmi, është edhe krimi i organizuar. Gati në çdo pjesë e botës, ka përjetuar një vrasje tëkësaj lloj dhune vitet e fundit, nga përplasjet mes karteleve Meksikë, deri tek vrasjet mesbandave Brazil etj. Krimi i organizuar, lulëzon aty ku shtetet-kombe nuk janë gjendje osenuk duan garantojnë një prani minimale ose të ofrojnë shërbime bazë.

Por do ishte e gabuar, ta trajtojmë krimin e organizuar, si një sinjal të mungesës së shtetit. Përkundrazi, politikanët, policia dhe rojet e burgjeve shpesh bëhen bashkë me mafien, karteletdhe bandat, duke përfituar reciprokisht nga grabitja dhe nxjerrja e fitimeve pandershme.

kaosin që pason, qeveritë mund vendosin masat të ashpra ndaj krimit përmes taktikaverepresive dhe ndërhyrjeve ushtarake. Këto taktika, tentojnë që fitojnë zgjedhjet. Policimibrutal, i inkurajon kriminelët reagojnë me një dhunë edhe madhe. Qytetarët i druhen sipolicisë, ashtu si edhe bandave.

Por ekzistojnë mënyra mira, për parandaluar apo reduktuar dhunën. vend rritjes sërepresionit ushtarak dhe policor, qeveritë, bizneset dhe grupet e shoqërisë civile, duhet përforcojnë atë që funksionon. Sa për fillim, kërkohet një investim i përtërirë përpjekjet e OKB- për parandalimin e konflikteve.

Ndërkohë, organizatat e rëndësishme, duhet hulumtojnë me kujdes mënyrat për nxiturdiplomacinë, dhe ndërmjetësimin midis qeverive dhe grupeve kriminale. Por edhe këtu duhetpasur kujdes. Marrëveshjet midis grupeve kriminale, nuk e zgjidhin problemin e qeverivegrabitqare, dhe ato madje mund thellojnë mosbesimin e publikut ndaj drejtuesve të qeverive.Ajo nevojitet është krijimi i institucioneve gjithëpërfshirëse dhe përgjegjshme.

Rruga e sigurtë për parandaluar sot vrasjet, është zvogëlimi i faktorëve u japin atyreshkak. Kjo kërkon fokusohemi tek pabarazia dhe përjashtimi politik, social dhe ekonomik.

Konfliktet e ardhshme, do zhvillohen kryesisht nga kartelet e drogës, grupet mafioze, bandatdhe terroristët. Ka ardhur koha, rishikojmë rregullat tona angazhimit.

Marrë me shkurtime nga “Foreign Policy” – bota.al

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *