Home»Rretherrotull»Janë fëmijët që zgjedhin prindërit e tyre

Janë fëmijët që zgjedhin prindërit e tyre

Nga Laura De Rosa

“Para lindjes, shpirti i secilit prej nesh zgjedh një imazh ose dizajn që do të jetojmë në tokë dhe merr një shoqërues që të na udhëheqë këtu, një dial, i cili është unik dhe tipik i yni. Megjithatë, kur vijme në botë, harrojmë gjithë këtë dhe besojmë se kemi ardhur bosh. Është dialli që kujton përmbajtjen e imazhit tonë, elementet e dizajnit të zgjedhur. Prandaj ai është bartës i fatit tonë.

Sipas Plotinos (205-270 pas Krishtit), filozofëve më të mëdhenj të Neoplatonizmit, ne kemi zgjedhur trupin, prindërit, vendin dhe situatën e jetës të përshtatshme për shpirtin, siç tregon miti. Sikur të them se situata ime e jetës, duke përfshirë trupin tim dhe prindërit e mi ishte zgjedhur drejtpërdrejt nga shpirti im dhe nëse tani zgjedhja duket e pakuptueshme për mua, kjo është për shkak se unë e kam harruar “.

A keni menduar ndonjëherë se keni zgjedhur prindërit para se të vini në botë? Duke pasur parasysh se ka shkolla të ndryshme të mendimit në fushën e rimishërimit, ka shumë dijetarë dhe rryma shpirtërore që ia atribuojnë këtë zgjedhje vullnetit personal. Nëse kjo është një zgjedhje individuale, e ndikuar nga rrethanat dhe sjelljet e miratuara në jetën e mëparshme ose nga prezenca të tjera, nuk dihet. Por një gjë është e sigurt, të paktën për ata që merren me këto çështje: prindërit tanë janë rezultat i një zgjedhjeje.

Psikoanalisti James Hillman, imazhi i asaj që ne jemi me të vërtetë, eshte zgjedhur para se të hyjmë në botë. Ky është fati ynë i cili, në lidhje me atë që besohet, është rezultat i një zgjedhjeje të vetëdijshme. Koncepti në të vërtetë ka rrënjët e tij në një të kaluar të largët, vetëm mendoni për mitin e Er de “La Repubblica” nga Platoni. Edhe filozofi Neoplatonic Plotinus ndau teorinë, duke argumentuar se ne të gjithë e zgjedhim trupin, prindërit, vendin dhe situatën e jetës të përshtatshme për shpirtin.

Në këtë perspektivë mishërimi ynë është fryt i një fati tashmë të pranishëm dhe kjo zgjedhje përfshin, sipas Platonit, vullnetin dhe domosdoshmërinë e lirë, të cilat përfundojnë që përputhen.

Ideja që shpirti zgjedh se ku dhe si të mishërohet vetë kthehet në shumë filozofi dhe fetë orientale, duke filluar nga hinduizmi në të cilin parimi shpirtëror i quajtur Jiva, i cili i paraprin formës fizike, e bën pamjen e saj në botë me individin duke mos u lindur me të. Natyrisht rimishërimi i Jiva-s në gjendjen njerëzore nuk është rastësore, por rezultati i parimit të shkakut dhe efektit sipas ligjit të Karma-s: “Ne mbledhim atë që kemi mbjellë. Fara e mirë jep fryt të mirë; e keqja, frutat e këqija. Çdo veprim, sado i vogël, prodhon efekte mbi karakterin

Lektori i famshëm Robert Schwartz, autor i “Shpirtrave të guximshëm”, është një nga mbështetësit e shumtë të kësaj teorie. Ai deklaron se ne të gjithë e programojmë ekzistencën tonë paraprakisht, duke përfshirë sfidat, për të balancuar karmen dhe për t’u njohur më mirë me njëri-tjetrin: “Programimi që bëjmë përpara se të lindim është i gjerë dhe i detajuar. Ai përfshin përzgjedhjen e sprovave të jetës, por ajo shkon përtej saj. Ne zgjedhim prindërit tanë (dhe ata na zgjedhin), ku dhe kur ne mishërojmë, në shkollat ku do të shkojmë, në shtëpitë ku do të jetojmë, në njerëzit që do të takojmë dhe në marrëdhëniet që do të bëjmë.Nëse keni pasur ndonjëherë ndjenjën se tashmë e njohim dikë qe sapo takuam, ndoshta keni qenë në të vërtetën. Ky person ishte ndoshta pjesë e programimit tuaj para lindjes. Kur një vend, një emër, një figurë duket e çuditshme për ju, herën e parë që i shihni ose dëgjoni, shpesh është një kujtim i paqartë i asaj që u diskutua përpara mishërimit.

Në shumë seanca programimi ne përdorim emrin dhe marrim pamjen fizike që do të kemi pas lindjes. Këto praktika na ndihmojnë të njohim njëri-tjetrin në një nivel fizik. Ndjenja e dèjà vu-it shpesh, me të drejtë, i referohet diçkaje që ka ndodhur në një jetë të kaluar, por shumë herë kjo është në vend të një kujtimi të programimit prenatal. Kur hyjmë në dimensionin tokësor, harrojmë gjithçka dhe para se të inkarnojmë, e dimë se do të vuajmë këtë amnezi të vetëshpallur. Një fakt i rëndësishëm është se personaliteti është i pajisur me vullnet të lirë. Prandaj është e mundur të rezistosh ose të pranosh sprovat e jetës. Toka është një skenë mbi të cilën personaliteti realizon ose devijon nga shkrimi i shkruar para lindjes. Ne zgjedhim si të reagojmë nëse me zemërim dhe hidhërim ose me dashuri dhe dhembshuri. Kur e pranojmë se kemi planifikuar testet e jetës sonë, zgjedhja bëhet e qartë dhe shumë më e lehtë “.

Në këtë perspektivë, prindërit nuk janë asgjë më shumë se pjesë e programit të zgjedhur përpara se të vijnë në botë. Modelet që trashëgojmë prej tyre janë një lloj trajnimi qëllimi përfundimtar i të cilit është të na mësojë të jetojmë në rrugën tonë. Bijtë dhe prindërit, pra, do të ndihmonin njëri-tjetrin për të kapërcyer sfidat, bllokimet, pengesat që në një farë mënyre i lidhin ata. Fakti i situatave shkatërruese ose të pakëndshme familjare është vetëm me sa duket negative, sepse në realitet është një palestër për shpirtin, përmes mësimeve të së cilës ne mund të çlirojmë veten nga modelet e të cilave jemi të burgosur, duke zbuluar talentet tona autentike, dobësitë dhe aftësi. Shpesh është në vështirësi të gjejmë forcën për të ndryshuar.

Edhe pse kjo logjikë vlen për të gjitha marrëdhëniet ndërpersonale, marrëdhënia me prindërit është veçanërisht e thellë, me origjinë nga marrëveshjet e dashurisë. Dhe kjo është arsyeja pse hapi i parë për të marrë për të rifituar pushtetin është t’i falni, t’i pranoni ata për atë që janë dhe të kuptojmë se nuk kanë ardhur rastësisht. Pasi falja u jep jetë, siguron ata që mbështesin këto teori, të përmirësohen në 360 gradë. Fëmija i brendshëm, nëpërmjet këtij procesi të ndërgjegjësimit, nuk është më i zemëruar, nuk ndihet i përjashtuar, por i denjë për vëmendje dhe dashuri. Ai është krijuesi, ai është fuqia jonë e zgjuar. Vlen të bejme një reflektim!

1 Comment

  1. Mim Tirona
    25/04/2019 at 2:17 pm — Reply

    Keto janë pordhe më rigon. Kur qene të vegjel I do I’m prinderit njelloj, por më rritjen e moshes e pjekurine filluam të anojme nga prindi më i mirë, me më pak vese, më pak dikator, më zemer mirë, etj.
    Keto mufka nuk shpelajne nga trute edhe më koketrashet.

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *