Home»Rretherrotull»Hëna e Lepurit / Si t’i mirëpresim të mirat e Pranverës

Hëna e Lepurit / Si t’i mirëpresim të mirat e Pranverës

Hëna e lepurit është hëna që shënon ardhjen e pranverës. Ajo quhet edhe Luna Rosa, Hëna e bimëve të gjelbra, hëna e vezës, hëna e farërave. Pemët janë të mbuluara me lule, temperatura bëhet më e butë – me shpresë – dhe ajri është i mbushur me energji të shkëlqyeshme plot premtime. Zakonisht është hëna e plotë që graviton rreth ekuinoksit, i cili shënon bilancin e parë të vitit, midis dritës dhe hijes, dhe që gjithashtu njofton ardhjen e festave të Pashkëve, me vezët e saj me çokollatë të sjellë nga këmbanat dhe nga lepuri i marshit.

“O hëna e dashur, në rrezet e qeta të të cilave harqet në pyll kërcejnë”.

– Giacomo Leopardi

I çmendur si lepuri i marsit

Kur flasim për lepurin e marsit, menjëherë mendojmë për karakterin e çmendur dhe të çuditshëm të Leëis Caroll në Alice in Wonderland, por në realitet, i njëjti L. Caroll u frymëzua nga një thënie e traditës popullore që thoshte: “I çmendur si një lepur marsi”, duke iu referuar femrave që shkaktojnë meshkuj të padëshiruar gjatë sezonit të çiftëzimit.

Lepuri, një kafshë totemike e lidhur me Hënën

Lepuri ishte një kafshë e lidhur në kohët e lashta me Hënën, agimin, pjellorinë dhe rilindjen. Ajo ishte e shenjtë për nënën e Madhe deri në pikën që quhej “Nonna Lepre” – në Angli dhe Irlandë ishte e ndaluar të hante mishin e tij. Lepuri u konsiderua si një shok ideal pas vdekjes, sepse ishte një premtim i rilindjes, prandaj shumë prej imazheve të tij u gjetën në varre rituale.

Lidhja e saj me Hënën i dha fuqitë e lidhura me të si intuitën, kreativitetin, pjellorinë, bollëkun, rilindjen. U lidh me Lindjen, drejtimin e diellit në rritje dhe fillimin e ri dhe për këtë solli me vete fuqinë e rigjenerimit dhe shërimit. Aleatët me fuqi të çmuar, ata që e mirëpresin atë, janë në gjendje të kapërcejnë të gjitha pengesat në rrugën e tyre, ata mund të mbështeten në një shpejtësi të shquar mendimi – që mund të priren drejt shpërndarjes – dhe një prirje të caktuar për poezinë dhe artin në përgjithësi.

Sekreti i fshehur në vezët me çokollatë: veza kozmike

Në Evropën Veriore dhe në pjesën më të madhe të Perëndimit, lepuri sjell vezë me çokollatë për fëmijët. Kjo nuk është një traditë e lashtë që kur çokollata hyri në Evropë me zbulimin e Amerikës, por nëse çokollata i referohet “ushqimit të perëndive”, çfarë përfaqësojnë vezët, në vend të kësaj ata janë të rrënjosur mirë në historinë tonë?

Veza është një simbol jashtëzakonisht i lashtë që përfaqëson lindjen e botës në pothuajse të gjitha qytetërimet, ne mund ta gjejmë në Mesopotami, Egjiptin e lashtë, Indi, Kinë, Greqi – ku veza primordiale do të bëhet pjesë integrale e Orfizmit – në Afrikë dhe në fiset keltike; përjashtimi i vetëm që konfirmon rregull është Polinezia ku bota lindi nga një kokosit.

Secila nga këto civilizime dha kuptimin e njëjtë: veza është si një farë, është një arkivol që përmban jetën, fuqinë e krijimit dhe pafundësinë. Veza përfaqëson fjalë për fjalë jetën në fuqi nga e cila buron bota.

Me një thjeshtësi çarmatosëse, Paraardhësit tanë na shpjeguan se si diçka e vogël mund të mbajë brenda vetes dimensionin e pafund, hyjnor të vetë jetës. Nëse atëherë kjo vezë, kjo “farë e jetës në pushtet” që përmban çdo aspekt të krijimit, mbulohet me ushqimin e perëndive dhe u ofrohet fëmijëve, të cilët janë premtimi më i bukur i së ardhmes që kemi, nuk duhet të mahnitemi – dhe thellësisht mirënjohës – për këtë traditë që na është dhënë me dashuri.

Mësimi i Hënës së Haceve: kënaqësia është e shenjtë

Përveç vezëve të lepurit dhe çokollatës, kjo është edhe koha e ekuinoksit: ndërsa dielli është rritur zyrtarisht në shenjën e dashit, hëna e plotë do të shkëlqejë në shenjën e Peshores, duke e çuar vëmendjen tonë në një mësim të rëndësishëm: energjia përçarëse e Dashit duhet të mirëpritet me armë të hapura për t’i dhënë jetë projekteve të reja, për dëshirën tonë për argëtim dhe pa lumturi, duhet të kemi parasysh se çdo veprim i yni duhet të zbutet nga një ndjenjë e drejtësisë dhe ekuilibrit për të shmangur transformimin e entuziazëm në një univers tjetër mundësish.

ries është shenja e individualitetit, Libra në vend të kësaj është shenja e parë që shënon hyrjen e Ndërgjegjes në “ne”. Zjarri impulsiv i Aries ushqehet nga ajri reflektues i Librës; veprimet tona nuk ndikojnë vetëm në jetën tonë, por edhe ato të atyre që na rrethojnë kështu që ne mund të përmbledhim mësimin e kësaj Hëne të Hare në një fjali të vetme: “Nëse doni të përparoni, jini të marrë, por mendoni për të nesërmen”.

Çfarë mund të bëni për të mirëpritur pranverën

Kjo Hënë e lepurit ka si temë ndjeshmërinë, zemërgjerësinë, zbavitjen, çdo gjë që lidhet me kënaqësinë – duke përfshirë epshin, ne gjithmonë po flasim për harenë. Për të mirënjohur këtë pranverë, e cila kryesisht është mbajtur në pritje, ju mund të jepni lirinë tuaj të krijimtarisë tuaj, në kuptimin më të gjerë të fjalës dhe në venë tuaj artistike, por ekziston një rregull që duhet respektuar: përdorni ngjyrat TANTI, gjithashtu në mënyrë metaforike. Bëni një ylber që të shpërthejë në jetën tuaj, ta vizatoni, ta kërceni, ta këndoni, për sa kohë që të argëtoheni dhe të krijoni diçka me duart tuaja, me trupin tuaj, kjo është një shpërthim gëzimi që ushqen qenien tuaj.

“Do të doja të bëja me ty se çfarë burimi bën me pemët e qershisë”.

– Pablo Neruda

Ky është momenti juaj: ju jepni jetë ideve tuaja, mendoni, krijoni, luajnë, eksperimentoni. Jepni leje të lirë për krijimtarinë tuaj, për shpikjen tuaj. Imagjinoni. Kjo është koha për të krijuar, për të zbuluar horizonte të reja, për të lënë tramvaje të përditshme, për të bërë gjëra të çmendura dhe zbavitëse, për të shkuar në aventura.

Është koha për të shijuar jetën thjesht. Ne kemi dalë nga një dimër shumë i gjatë – ne të gjithë kemi të drejtën për të hedhur pak dhe për të zgjedhur, për një herë, kënaqësinë përpara detyrës. Nëse nuk e bëjmë tani, kur?

Nëse trupi juaj është toka juaj e shenjtë, le të mbijë gjithë bukurinë që ka derdhur në ju deri më tani, ta bëjë atë të lulëzojë. Është koha.

“Është pranvera. Natyra shpërtheu në zgjim, butësia e butë e flladit ngjall mendimet dhe hyn në shpirt, dhe një buzëqeshje e shkurtër shfaqet në fytyrë. Nëse e sheh pasqyrimin tënd, do të kuptosh që një tronditje e jetës së re shpërthen nga sytë, le të përplasësh dhe të buzëqeshesh në Jeta “.

– S. Shan

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *