Home»Horizonti.al»Eksperimenti: Truri i njeriut, mund të ndjejë fushën magnetike të Tokës

Eksperimenti: Truri i njeriut, mund të ndjejë fushën magnetike të Tokës

Nga Shinsuke Shimojo, DawAn Wu & Jozeph Kirschvink 

A mund të ndjejnë qeniet njerëzore valët magnetike të tokës? Biologët e dinë se kafshët e tjeramunden. Ata mendojnë se kjo i ndihmon speciet, duke përfshirë bletët, breshkat dhe zogjtë tëudhëtojnë nëpër botë. Shkencëtarët janë përpjekur zbulojnë, nëse edhe njerëzit i përkasin listës organizmave ndjeshme magnetikisht.

Për dekada me radhë, ka pasur hapa para dhe prapa, midis raporteve pozitive dhe dështimeve për dëshmuar ekzistencën e këtij tipari tek njerëzit, me polemikat dukje pafundme. Rezultatete përziera tek njerëzit, mund jenë për shkak faktit se gati gjitha studimet e kaluara,mbështeteshin vendimet e sjelljes nga ana e pjesëmarrësve në eksperimente.

Nëse qeniet njerëzore kanë një sens magnetik, përvoja e përditshme sugjeron se ajo do jetëshumë e dobët ose thellësisht e fshehur në nënndërgjegje. Përshtypje të tilla, mund keqinterpretohen me lehtësi, ose thjesht humbasin, kur njerëzit përpiqen marrin vendime.Prandaj, grupi ynë kërkimor – duke përfshirë një biolog gjeofizikant, një neuroshkencëtarkognitiv dhe një neuroinxhinier   mori një qasje tjetër.

Ajo kemi zbuluar, sigurisht siguron dëshmitë e para neuro-shkencore, se njerëzit e kanë njësens gjeomagnetik. Toka është e rrethuar nga një fushë magnetike, e krijuar nga lëvizja e bërthamës lëngshme planetit. Kjo është arsyeja pse një busull magnetike, tregon gjithnjëveriun.

sipërfaqen e Tokës, kjo fushë magnetike është mjaft e dobët. Gjatë 50 viteve fundit, shkencëtarët kanë treguar se qindra organizma, gati gjitha degët e komuniteteve tëbakteriale, protiste dhe kafshëve, kanë aftësinë ndjejnë dhe reagojnë ndaj kësaj fushegjeomagnetike.

Tek disa kafshësi bletët reagimet ndaj sjelljeve gjeomagnetike, janë po aq forta sa edhepërgjigjet ndaj dritës, erës ose prekjes. Biologët kanë identifikuar përgjigje forta tekvertebrorët, duke filluar nga peshqit, amfibët, zvarranikët, shumë lloje zogjsh, dhe njëshumëllojshmëri e ndryshme gjitarësh, duke përfshirë balenat, brejtësit, lakuriqët e natës, lopëtdhe qentë.

gjitha këto raste, kafshët e përdorin fushën gjeomagnetike si përbërëse aftësisë së tyre orientimit dhe udhëtimit, bashku me elementë të tjerë si pamja, aroma dhe dëgjimi.

Skeptikët i patën hedhur poshtë raportet e hershme këtyre përgjigjeve, kryesisht për shkak se nuk duket ketë një mekanizëm biofizik, mund përkthejë fushën e dobët gjeomagnetike Tokës, sinjale forta nervore.

Kjo pikëpamje ndryshoi dramatikisht, pas zbulimit se qelizat e gjalla, kanë aftësinë ndërtojnënanokristale magnetit mineral ferromagnetik thelb, magnete vogla hekuri. Kristaletbiogjenike magnetit, u panë për herë parë tek dhëmbët e një grupi molusqesh, vonë tekbakteret, dhe pastaj një shumëllojshmëri organizmash tjerë, duke filluar nga protistët dhekafshët siç janë insektet, peshqit dhe gjitarët, përfshirë indet e trurit njeriut.

Sidoqoftë, shkencëtarët nuk i kishin konsideruar njerëzit si organizma ndjeshëm ndaj fushësmagnetike të Tokës. Pjesëmarrësit në studimin tonë, u ulën dhomën eksperimentale përballëveriut, ndërsa busulla rrotullohej drejtim kundërt nga veriperëndimi verilindje.

studimin tonë ri, ne u kërkuam 34 pjesëmarrësve uleshin dhomën tonë testimit, ndërsa regjistruam drejtpërdrejti aktivitetin elektrik trurin e tyre, me në atëelektroencefalografisë (EEG). Meqë jetojmë mes gjerësisë gjeografike HemisferësVeriore, fusha magnetike mjedisore laboratorin tonë, zbret poshtë veri rreth 60 gradë ngahorizontali. jetën normale, kur dikush rrotullon kokën, të themi nga lartposhtë, ose nga e majta djathtëdrejtimi i fushës gjeomagnetike (që mbetet i qëndrueshëm hapësirë), do zhvendoset përkundrejt kafkës tyre.

Kjo nuk është befasi për trurin e subjektit, pasi i drejtoi muskujt lëviznin kokën mënyrën e duhur. dhomën tonë eksperimentale, ne mund ta lëvizim fushën magnetike heshtje lidhje me trurin, por truri nuk dha asnjë sinjal për lëvizur kokën. Kjo është e krahasueshme me situatat kur koka apo trungu lëvizin pasivisht nga dikush tjetër, ose kur jeni një pasagjer njëpajisje rrotullohet.

Nga ana tjetër, të dhënat e EEG, zbuluan se disa ndryshime fushës magnetike mund shkaktojnë reagime forta dhe riprodhueshme trurit. Një model EEG i njohur ngahulumtimi ekzistues, i quajtur alfa-ERD (desinkronizimi i ngjarjes), shfaqet zakonisht kur njëperson zbulon papritmas valët, dhe përpunon një stimul ndijor.

Truri ishte i shqetësuar, me ndryshimin e papritur drejtimin e fushës magnetike, dhe kjoshkaktoi zvogëlimin e valës alfa. Fakti që ne pamë modele tilla alfa-ERD përgjigje rrotullimeve thjeshta magnetike, është një dëshmi e fuqishme për gjurmimin e valëvemagnetike nga truri i njeriut.

The Converstion” – Bota.al

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *