23/04/2019

Polonia e rifitoi pavarësinë e saj pas Luftës së Parë Botërore. Pavarësisht se zhvilloi shumë vizione të shumëfishta ambicioze, ajo dështoi që të rikrijojë shtetin e mëparshëm të saj, Komonuelthin Polako – Lituan dhe të ribënte një hartë të Eurazisë Perëndimore Në vitin 1918 një Poloni që sapo kishte fituar

Pse lexojmë? Për Franz Kafkën, libri është “sëpata për liqenin e ngrirë brenda nesh”. “Ne mendojmë se duhet të lexojmë vetëm librat që na lëndojnë. Zot i madh, librat që na bëjnë të lumtur janë ata që mund t’i shkruajmë vetë nëse është e nevojshme. Por ne kemi nevojë për

Emrat e diktatorëve më të përgjakshëm të shekullit XX-të, janë sinonim i së keqes. Hitleri, Pol Poti, Stalini:madje të qeshësh me ta, është një shaka pa kripë. E megjithatë, emri i një tirani vazhdon të ketë një ndikim sado modest. Në fakt, shumë njerëz e fyejnë. Fytyra e tij, gjendet

Nga Simon Shuster Edhe në kohërat më të këqija, Rusia kishte qenë një mike e besueshme e Sudanit të Omar Al-Bashirit. Moska vazhdoi t’i shiste armë, gjatë mizorive që regjimi i tij kreu në rajonin e Darfurit gjatë viteve 2003- 2007. Dhe kur Gjykata Ndërkombëtare Penale, e paditi Al-Bashirin në

Disa njerëz gjithsesi mund ta “zbukurojnë” veten. Të tjerët, megjithatë, shkojnë në skajshmërinë tjetër dhe vlerësojnë veten më keq se që e vlerëson rrethi i tij A mendoni që jeni më i mençuri, më i bukuri, më i mirë seç ju shohin të tjerët? Me gjithë tezën që nuk e

Një grua në Lindjen e Mesme është zgjuar papritur pasi qëndroi në koma për 28 vite. Munira Abdulla pësoi dëmtim të rëndë të trurit në një aksident automobilistik në vitin 1991. Makina me të cilën ajo po udhëtonte drejt shtëpisë u përplas nga një autobus. Abdulla kishte marrë djalin e