Home»Horizonti.al»Teoria e Lëngjeve Kalorike, kur nxehtësia shpjegohej si transferim lëngjesh

Teoria e Lëngjeve Kalorike, kur nxehtësia shpjegohej si transferim lëngjesh

Seria: Teoritë e çmendura shkencore, që dikur pranoheshin si të vërteta

Ne e dimë sot se nxehtësia është një formë energjie. Dhe Ashtu si format e tjera të energjisë, ajo as nuk mund të krijohet dhe as të shkatërrohet, por mund të shndërrohet nga një formë në tjetrën. Njerëzit nuk e dinin këtë disa shekuj më parë. Në vitin 1787, kimisti francez Antuan Lavuazje madje propozoi se nxehtësia ishte një lëng të cilin ai e quajti Lëngu Kalorik.

Lavuazje pohoi se nxehtësia transferohej nga një trup më i nxehtë, tek një trup më i freskët nëpërmjet lëngjeve kalorike. Teoria e Lëngjeve Kalorive, përdohej për të shpjeguar disa fenomene të lidhura me ngrohjen.

Për shembull, shkencëtarët pohuan se rritja e temperaturës së vërejtur gjatë ngjeshjes, ishte rezultat i lëngjeve kalorike duke që shtrydheshin në një hapësirë ​​më të vogël. Në thelb, më shumë lëngje kalorike nënkuptonin më shumë nxehtësi. Teoria u hodh poshtë, disa vite pasi ishte propozuar. / bota.al

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *