Home»Lifestyle»Shendeti»5 rregulla të arta për të ngrënë shëndetshëm në 2019-ën

5 rregulla të arta për të ngrënë shëndetshëm në 2019-ën

Është ‘par excellence’ një nga qëllimet e mira që bëjmë gjithmonë me vitin e ri: për të përmirësuar dietën tonë dhe, ndoshta, për të humbur disa kile. Për vitin 2019, Organizata Botërore e Shëndetësisë, autoriteti më i lartë në aspektin e shëndetit, do që të na japë një dorë, duke ofruar pesë pika për t’u mbajtur parasysh kur bëhet fjalë për vendosjen në tryezë. Këto janë këshilla që janë të lehta për t’u vënë në praktikë, shumica të propozuara tashmë në shumë raste, por që mund të ndihmojnë me të vërtetë aftësinë e trupit njerëzor për të luftuar infeksionet, duke luftuar kushtet e përhapura dhe të rrezikshme për shëndetin, përfshirë diabetin dhe obezitetin.

Rëndësia e shumëllojshmërisë – Një dietë e ekuilibruar duhet para së gjithash të ndryshojë, në mënyrë që të përfshijë të gjithë ushqyesit e nevojshëm në trupin tonë. OBSH sugjeron alternimin e disa ushqimeve themelore si gruri, oriz, patate dhe misri, ku mund të kombinohen me mish, peshk dhe natyrisht me fruta dhe perime. Vlen gjithmonë rregulli i mirë për t’u dhënë përparësi ushqimeve integrale dhe për të zgjedhur ushqime pa yndyrë, kripë dhe sheqer të shtuar.

Kujdes me kripën – Konsumi i tepruar i kripës është një nga çështjet për të cilat ndër vite ka përqendruar vëmendjen e ekspertëve: Dihet se tejkalimi i dozës së rekomanduar (vetëm një lugë çaji në ditë) ju ekspozon ndaj rreziqeve më të mëdha të sëmundjeve kardiovaskulare. Meqë ka shumë njerëz që konsumojnë rreth dyfish sasinë e rekomanduar, OBSH na fton që t’i kushtojmë vëmendje të veçantë këtij aspekti dhe na fton të mos shtojmë kripë në pjatat tona, veçanërisht nëse hamë salcat e gatshme, të cilat janë të kripura tashmë. Shija jonë do të mësohet lehtësisht me doza më të vogla dhe do të mësojë të vlerësojë shijen natyrore të ushqimeve.

Yndyra “trans”? Jo, faleminderit – Një tjetër armik i shëndetit janë të ashtuquajturat yndyra “trans”, d.m.th ato yndyra që, për shkak të strukturës së tyre të veçantë kimike, janë veçanërisht të dëmshme për shëndetin. Për të mos rrezikuar, është më mirë të përdorni vaj luledielli, misri ose soje (por nuk duhet të përdoret për tiganisje, sepse në temperaturat e larta ajo tenton të prodhojë një substancë toksike), ndërkohë që është mirë të shmanget konsumi i gjalpit. Është gjithashtu e këshillueshme që të preferoni një gatim më të thjeshtë, të tilla si avullimi, për tiganisje. Është gjithashtu mirë të dihet se peshqit dhe mishi i bardhë përmbajnë më pak yndyrë se mishi i kuq dhe se është e këshillueshme të preferoni ushqim të freskët.

Sheqer pa e ekzagjeruar – Vëzhgim i veçantë, sidomos kur ka fëmijë, madje edhe për sheqer: një sasi e tepruar shkakton rrezikun e shtimit të peshës dhe rrezikun e obezitetit, përveç një numri problemesh të tjera. Le të kujtojmë se pijet e gazuara dhe lëngjet e gatshme janë shumë të ëmbla, si dhe disa ushqime që zakonisht konsumohen.

Alkool: sa më pak të jetë e mundur: – Ashtu siç kujton OBSH, “nuk ka nivel të sigurt të konsumit”. Kjo është arsyeja pse “konsumi i ulët i alkoolit është gjithmonë më i mirë për shëndetin dhe jo pirja është plotësisht normale”. Duke njohur praninë e substancës në shumë kultura, këshilla është që të reduktohet marrja në minimum. Alkooli duhet të shmanget krejtësisht gjatë shtatzënisë, laktacionit, ngarjes së automjetit ose përdorimit të makinerisë, dhe gjatë trajtimeve antibiotike.

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *