Home»Horizonti.al»Zbulohet një metodë për të kuruar plagë pa çikatriçe

Zbulohet një metodë për të kuruar plagë pa çikatriçe

Shkencëtarët kinezë kanë zbuluar që disa proteina të caktuara të marra nga lëkura e një nënlloji bretkosash që jeton në juglindje të vendit mund të rigjenerojnë dermën njerëzore nga plagë pa lënë shenja (cikatrice). Këtë informacion e jep agjencia Xinhua. Shkencëtarët nga Instituti i Zoologjisë së Kunming që i përket Akademisë Kineze të Shkencave kanë zbuluar që proteinat që përbëjnë poret në lëkurën e këtij lloji kanë funksion të riparojnë indin dhe kjo metodë mund të përdoret tek njerëzit. “Riparimet e plagëve duhet të ndodhin pa cikatrice, në këtë mënyrë reduktohet rreziku që funksionet fiziologjike të mbeten të dëmtuara, diçka që mund të provokojë pasoja fatale”, – shpjegon për mediat Zhang Yun, udhëheqësi i këtij grupi shkencëtarësh. Formimi i indit cikatrizues lind si pasojë e riparimit të plagëve dhe me raste çon në probleme estetike.

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *