Home»Magazine»Interesi vetjak dhe morali janë të papajtueshëm? Përgjigjet i kanë dhënë filozofët, nga Ruso tek Niçe

Interesi vetjak dhe morali janë të papajtueshëm? Përgjigjet i kanë dhënë filozofët, nga Ruso tek Niçe

Screen Shot 2016-06-06 at 11.19.34

Nga Naomi Goulder

Kur evokohen konsideratat morale, kjo ndodh shpesh për të kufizuar ose përmbajtur ndjekjen e interesit apo preferencave tona individuale për hir interesit të përbashkët. Është “e pandershme” të vendosësh para në një parajsë fiskale. Është “e gabuar” të lësh njerëzish të flenë rrugëve – apo t’i mohosh refugjatëve hyrjen në një vend. Njëkohësisht, supozohet te jetë gjerësisht e arsyeshme, madje edhe e pashmangshme që një individ të veprojë në një mënyrë të tillë që maksimizon kënaqjen e preferencave apo qëllimeve të tij.

A është i pashmangshëm ky tension? Disa preferenca të caktuara duken të prera për bashkëjetesën harmonike apo bashkëpunimin; nëse unë marr kënaqësi të mjaftueshme në promovimin e interesave të të tjerëve, vetë-interesi dhe detyra mund të përkojnë me njëra-tjetrën. Por jo të gjitha preferencat janë të tilla: pushteti dhe prestigji mund të jenë në thelb …

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *