Home»Lifestyle»Shendeti»Edhe sa vjet mendon se do të jetosh?

Edhe sa vjet mendon se do të jetosh?

Jetëgjatësia po rritet globalisht – njerëzit e lindur në vitin 2016 do të jetojnë mesatarisht 7 vjet më gjatë se ata të lindur 25 vjet më parë.

Pse ndryshon gjatësia e jetës bazuar në moshën tuaj?

Jetëgjatësia është numri mesatar i një personi që pritet të jetojë bazuar në moshën, gjininë dhe vendin e tyre. Barra Botërore e Sëmundjeve llogarit jetëgjatësinë duke përdorur normat e vdekshmërisë së një vendi përgjatë grupmoshave.

Jetëgjatësia mund të ndryshojë për njerëzit e moshave të ndryshme, sepse llogaritet si numri i viteve që një person pritet të jetojë për shkak se ata kanë arritur tashmë një moshë të caktuar.

Për shembull, një vajzë e lindur në vitin 2016 në Meksikë pritet të jetojë deri në moshën 79 vjeçare, megjithatë jetëgjatësia e një gruaje 65 vjeçare në Meksikë në vitin 2016 është 84 vjeç. Jetëgjatësia e saj është më e lartë sepse ajo tashmë ka arritur 65 vjeç dhe prandaj ka më shumë gjasa të jetojnë edhe  20 vjet të tjerë./BBC-Bota.al

 

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *