Home»Lifestyle»Shendeti»Si llogariten kaloritë në ushqime?

Si llogariten kaloritë në ushqime?

Kaloritë janë matëse të sasisë së energjisë që përmban ushqimi, dhe luajnë një rol kyç në shkencën e ushqimit. Në fundin e shekullit 19, shkencëtarët nisën punën e mundimshme të matjes së kalorive të ushqimit duke e djegur atë në një kontenier të mbyllur dhe matur nxehtësinë që çlirohej.

Ndërkohë që studionin rezultatet, u shfaq një rregull: për nga pesha, dhjami përmban nëntë kalori për gram, pothuaj sa dyfishi i proteinave apo karbohidrateve. Kjo çoi në të ashtuquajturin sistem Etuotër për llogaritjen e kalorive në ushqim, pa testime laboratorike: gjej pjesën e dhjamit, proteinave dhe karbohidrateve që përmban, dhe shumëzoje me faktorin Etuotër, dhe do të gjesh kaloritë në secilin përbërës. Por ndërkohë që është mënyrë e shpejtë dhe e lirë, ka shqetësim se sistemi Etuotër nuk llogarit mënyrën se si trupi i përdor kaloritë. / horizonti.al

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *