27/04/2018

Në shkrimet e tij nuk ndihet asnjë grimcë urrejtje, asnjë dëshirë hakmarrje. Italiani me origjinë hebreje është një prej të paktëve që i mbijetuan Holokaustit. Me mundësinë e parë që iu dha për të rinisur jetën, kësaj rradhe më njerëzore, ai rrëfen përvojën e tij duke e dokumentuar atë në

“Asokohe librat na shërbenin për t’u shkëputur nga ndjenja e inferioritetit kulturor.” Në fjalimin e mbajtur me rastin e dorëzimit të Çmimit Nobel në  Letërsi apo edhe në dalje të tjera publike, Pamuk flet për eksperiencën e të qenit shkrimtar, për nevojën dhe vështirësinë që has në këtë profesion. Këshillat

Në 1864, pas 32 vitesh të gjata shërbimi për skllavopronarin e tij, Jourdon Anderson dhe gruaja e tij, Amanda, u arratisën nga jeta e skllavit, ku kishin punuar në mënyrë të palodhur. Ata u kapën fort pas mundësisë që iu dha ushtria e Shteteve të Bashkuara, kur i liroi nga

Në përpjekje për të parandaluar masakrën e dytë botërore, Gandi i shkroi një letër Adolf Hitlerit në të cilën e quan atë “mikun e tij” , ku i lutet diktatorit duke i thënë se ai është i vetmi që mund të parandalojë një luftë të dytë. Gandi vazhdon me pyetjen

Me sa duket muzika dhe të pasmet e Elvis Preslit nuk ishin të vetmet aspekte që i bënin vajzat të çmendeshin pas tij në 1950. Një grup të rejash formuluan një letër për presidentin e forcave ushtarake ku i luteshin atij të ruante flokët e këngëtarit të famshëm, kur ai

Disa arkeologë, në Suedi, kanë zbuluar prova befasuese të një masakre që duket se është mbajtur më shumë se 1500 vjet më parë, kur banorët e një fshati të vogël u goditën për vdekje në shtëpitë e tyre dhe ndërkohë që vraponin për të shpëtuar nëpër rrugë. Trupat e tyre