Home»Horizonti.al»Shkence»Sa “e natyrshme” është demokracia?

Sa “e natyrshme” është demokracia?

Screen Shot 2016-03-05 at 10.47.29

Nga Tim Uoll

Ju mund të keni dëgjuar për qentë liderë, bletën mbetereshë dhe mbretërit e xhunglës, por asnjëherë për senatorë e savanës dhe votuesit milingona, çka çon dikë të pyesë “A është demokracia e panatyrshme?” Në fakt, demokracia, në kuptimin e vendimeve kolektive bazuar në motivet e shumicës, udhëzon ndërveprimet sociale dhe sjelljen e grupit të shumë specieve, nga bletët e mjaltit tek shimpanzetë.

Edhe pse kanë një mbretëreshë, bletët nuk jetojnë në një monarki. “Nuk ka hierarki sociale në një koloni bletësh”- thotë Doktor Brajan Xhonson, profesor i Entomologjisë në Universitetin e Kalifornisë. “Mbretëresha është vetëm një makineri për prodhimin e vezëve. Ajo është më e rëndësishme sesa punëtori mesatar për mbijetesën e kolonisë, por nuk është një guvernatore…

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *