Home»Histori»Histori / Po sikur Hitleri të kishte pushtuar Moskën?

Histori / Po sikur Hitleri të kishte pushtuar Moskën?

Screen Shot 2015-10-06 at 08.29.01

Një nga klasiket “po sikur” të Luftës së Dytë Botërore, përqëndrohet në hamendësimin nëse pushtimi gjerman i Bashkimit Sovjetik në qershor të vitit 1941, me emrin e koduar “Operacioni Barbarosa”, mund të kishte arritur një fitore të shpejtë. Hitleri me siguri besonte se do të ndodhte kështu.

Gjithë sa duhej bërë, këmbënguli ai, ishte “një shkelm i fortë tek porta” dhe më pas “e tërë struktura e kalbur” e regjimit komunist të Stalinit do të shembej menjëherë. Në shumë aspekte, Barbarosa përbënte një sukses mahnitës. Gjermanët i kapën sovjetikët tërësisht në befasi, avancuan qindra kilometra në vetëm pak javë, vranë ose zunë rob miliona trupa sovjetike, dhe pushtuan një sipërfaqe ku banonte 40 përqind e popullsisë së Bashkimit Sovjetik, si dhe pjesa dërrmuese e lëndëve të para kryesore si qymyr, hekur, alumin dhe industria e armatimeve. Por Barbarosa nuk arriti qëllimin e tij kryesor, Moskën…


 

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *