Home»Horizonti.al»Shkence»Ekspertët zbulojnë prova të reja për Arkën e Noes

Ekspertët zbulojnë prova të reja për Arkën e Noes

Nëse ne duhet t’u besojmë pretendimeve më të fundit të një grupi studiuesish, së shpejti do të gjejmë arkën e vërtetë të Noes. Sipas asaj që është shkruar në Bibël, Arka u ndal në “malet e Araratit” në Turqi pas 150 ditësh.

Arka thuhet se është gjetur shumë herë në të kaluarën, por askush nuk ka arritur të sjellë prova të forta për të mbështetur pretendimet e veta.

Një nga grupet më të famshme që thoshin se kishin gjetur Arkën ishte një grup eksploruesish të krishterë evangjelistë, që thanë në 2010 se ata zbuluan gjurmët e Arkës në mal.

Sidoqoftë, kjo u hodh poshtë shpejt pasi shkencëtarët thanë që ata nuk kishin ofruar asnjë provë për të mbështetur pretendimet e tyre.

Kjo nuk ka ndaluar shumë studiues të tjerë për të vazhduar kërkimet për arkën.

Tani një gjuetar i Arkës Kalifornia pretendon se ka gjetur prova të freskëta se Mali Ararat është vendi i pushimit të Arkës.

Çuditërisht, këto pretendime po shpërndahen gjerësisht nga ekspertët.

Gjithkush dëshiron të gjejë Arkën.

Dhe nëse dikush do ia dalë, do të ishte një nga zbulimet arkeologjike më të rëndësishme të të gjitha kohëve.

Shumë gjuetarë të Arkës e dinë këtë dhe më shumë se 100 eksplorues u takuan kohët e fundit në një simpozium ndërkombëtar tre-ditor mbi Arkën e Noes dhe Malin Ararat në Akrr në Turqi, në mënyrë që të kuptojnë nëse ata mund të dalin me të dhëna të reja që mund t’i ndihmojnë ata të gjejnë Arkën.

Duke folur për Arkën, Profesor Raul Esperante nga Instituti i Kërkimeve të Gjeoshkencave tha: “Plani im është të vizitoj faqet rreth malit për të gjetur të dhëna për ngjarjet katastrofike në të kaluarën”.

Sponsorizuar nga Kisha Adventiste e Shtatë ditëve, misioni i Institutit të Kërkimeve të Gjeoshkencave është të “zbulojë dhe të ndajë një kuptim të natyrës dhe marrëdhënieve të tij me shpalljen biblike të Perëndisë Krijues”, sipas faqes së tyre të internetit.

Arka u tha se u gjet në vitin 2010, kur një ekip eksploruesish kinezë dhe turq nisën një ekspeditë që eksploronte rajonin ku ndodheshin mbetjet e Arkës.

Disa javë pas nisjes së kërkimeve, ata thanë se kishin zbuluar mbetjet prej druri nga një “strukturë e ngjashme me arkën” në një lartësi prej rreth 4.000 metrash.

Mali Ararat është maja më e lartë në Turqi në 5.100 metra.

Sipas ekipit të eksploruesve të Arkës, prova e karbonit që u krye në copat e drurit që thuhet se i përkisnin Arkës, tregonte se datojnë para 4.800 vjetësh.

Tani, Profesor Esperante beson se Arka është me të vërtetë e vendosur në malin Ararat dhe për të gjetur atë, kërkohet më shumë punë rigoroze dhe serioze shkencore në zonë, duke kërkuar investime ndërkombëtare për një kërkim të plotë.

“Rezultati i zbulimeve të mia do të publikohet në libra, botime dhe revista, por në këtë moment është shumë herët të dimë se çfarë do të gjejmë”, tha profesor Esperante. Sapo bashkësia shkencore të dijë për ekzistencën e Arkës së Noes në malin Ararat, mund ta vëmë atë në dispozicion të publikut të gjerë”.

Në Bibël, legjenda e Arkës së Noes shfaqet në kapitujt gjashtë deri në nëntë të Librit të Zanafillës.

Kapitujt detajojnë se si Perëndia, i nxitur nga imoraliteti dhe korrupsioni i njeriut, zotohet të dërgojë një përmbytje të madhe.

Duke e konsideruar Noenë si të vetmin njeri të ndershëm që ia vlen të shpëtojë, Perëndia e udhëzon atë për të krijuar një anije të madhe, arkën – për të shpëtuar veten, familjen e tij dhe dy prej secilës prej kafshëve botërore. / Bota.al

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *