Home»Magazine»“Dashuria është një fushëbetejë!” Leksione nga romancat, për sjelljen në kohë lufte

“Dashuria është një fushëbetejë!” Leksione nga romancat, për sjelljen në kohë lufte

 

Phosphorous flare in use during the Great War, date and location of battlefield unknown. (AP Photo)

 

“Dy janë gjëra më të mëdha se të gjitha të tjerat në këtë botë”, ka shkruar Rudjard Kipling: “E para është Dashuria dhe e dyta Lufta”. Romanca dhe konflikti kanë qenë gjithmonë të lidhura ngushtë mes tyre. Dashuria mund të provokojë luftë, të paktën duke gjykuar nga shënimet mbi Luftës e Trojës në Mitologjinë greke. Marrëdhëniet mund të përkeqësohen në diçka të ngjashme me një fushëbetejë, siç e portretizon një film i viteve ’80 mbi çështjen  e divorcit, “Lufta e Trëndafilave”.

Dashuria dhe lufta janë dy ekstremet e përvojës njerëzore, ku shpesh qëllimi mendohet se nganjëherë i justifikon mjetet. Një një përkthim të fillimshekullit të XVII-të të “Don Kishotit” të Servantesit thuhet: “Dashuria dhe lufta janë e njëjta gjë… Është plotësisht e ligjshme të përdoren mjete dhe manovra për… të arritur përfundimin e dëshiruar”, një thënie që evoluoi në fjalën e urtë, “Çdo gjë është e drejtë në dashuri dhe luftë”…

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *