Home»Magazine»Sokrati, një martir i fjalës së lirë? Por ai e pranoi dënimin e tij me vdekje, për një arsye tjetër…

Sokrati, një martir i fjalës së lirë? Por ai e pranoi dënimin e tij me vdekje, për një arsye tjetër…

screen-shot-2016-11-18-at-11-30-11

Nga Josiah Ober

Rreth 2.400 vjet më parë, në vitin 399 P.E.S, Athina e nxorri Sokratin në gjyq. Akuza ishte mëkati ndaj komunitetit, dhe gjyqi u zhvillua në Gjykatën e Popullit. Sokrati, tashmë 70 vjeç, kishte qenë prej kohësh një filozof i shquar dhe një intelektual i njohur publik. Prokurori Meletus, pretendoi se Sokrati kishte thyer ligjin athinas duke dështuar të nderojë perënditë e shtetit, adhuruar perëndi të tjera dhe korruptuar të rinjtë.

Meletus, si prokuror, dhe Sokrati si i pandehur, mbajtën fjalime të përcaktuara në kohë para një jurie të përbërë prej 501 bashkëqytetarësh të tyre. Fjalimi i prokurorit Meletus ka humbur. Dy versione të fjalimit mbrojtës së Sokratit, njëri i regjistruar nga Platoni dhe tjetri nga një dijetari i zgjuar i quajtur Ksenofon, janë të ruajtura. Shumica e anëtarëve të jurisë (rreth 280) votuan për shpalljen fajtor të Sokratit, dhe ai u ekzekutua duke pirë helmin.

Nuk ka asnjë mosmarrëveshje në lidhje me faktet themelore të gjyqit të Sokratit. Është më pak e qartë arsyeja pse athinasit e shpallën Sokratin fajtor, dhe çfarë domethënie ka ajo sot. Njerëzit që besojnë …

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *