Home»Horizonti.al»Shkence»NASA zbulon objektin misterioz, 13 herë më të madh se Jupiteri, në zemër të galaktikës

NASA zbulon objektin misterioz, 13 herë më të madh se Jupiteri, në zemër të galaktikës

Astronomët kanë zbuluar një botë të huaj aliene që rrethon një yll të vendosur 22.000 vjet dritë larg, në qendër të hyrjes së Rrugës së Qumështit. Objekti, i quajtur OGLE-2016-BLG-1190Lb, është 13 herë më i madh se Jupiteri dhe është kaq i gjerë sa ekspertët nuk janë të sigurt nëse është  një planet.

Ekspertët përdorën Teleskopin Hapësinor Spitzer të NASAS dhe efektet e gravitetit të dritës për të zbuluar trupin qiellor misterioz. Megjithëse është duke orbitur yllin e vet, hulumtuesit thonë se ‘Planet X’ në fakt mund të jetë një yll i pazbuluar, i njohur si një xhuxh i kaftë. Një ekip ndërkombëtar hulumtuesish, i udhëhequr nga Yoon-Hyun Ryu i Institutit të Shkencës së Astronomisë dhe Hapësirës së Koresë në Daejon, Korenë e Jugut, raportoi gjetjen në një letër të botuar në arkivin e printimit online Arxiv.org. Është bërë duke përdorur një teknikë të njohur si microlensing, që lehtëson zbulimin e objekteve të largëta duke përdorur yjet e sfondit si pishtarë.

OGLE-2016-BLG-1190Lb u zbulua në qershor të vitit 2016 nga bashkëpunimi Optimal Gravitational Lensing Experiment (OGLE). OGLE është një projekt astronomik polak i bazuar në Universitetin e Varshavës, i cili po kërkon universin për materien e errët dhe planetet ekstrasolar.Ai përdor teleskopin e Varshavës prej pesë metrash (1.3 metra) të montuar në Observatorin Las Campanas në Kili. Ekipi përdor leximet e marra nga teleskopi hapësinor Spitzer i NASA-s, i cili ka zbuluar një numër të ngjarjeve microlensing, për të ngushtuar kërkimin e tyre.

Duke shkruar në letër, autorët e saj thanë: ‘Ne raportojmë zbulimin e OGLE-2016-BLG-1190Lb, e cila ka të ngjarë të jetë planeti i parë mikroprocesor Spitzer në bërryl galaktik. Kjo është diku midis 13 dhe 14 masave të Jupiterit. OGLE-2016-BLG-1190Lb ka rreth 13.4 të masës Jupiter. “Meqenëse ekzistenca e shkretëtirës kafe  është nënshkrimi i mekanizmave të ndryshëm të formimit për yjet dhe planetet, afërsia shumë e ngushtë e OGLE-2016-BLG-1190Lb me këtë shkretëtirë ngre çështjen nëse ai është me të vërtetë një” planet “.

Xhuxhat  kafe mendohet të jenë lidhja që mungon midis planeteve dhe yjeve, me masa deri në 80 herë më të mëdha se  sa ajo e Jupiterit.

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *