Home»Horizonti.al»Mistere»Korridori misterioz në Piramidën e Madhe të Gizës, mund të zbulojë sekrete 4,000-vjeçare

Korridori misterioz në Piramidën e Madhe të Gizës, mund të zbulojë sekrete 4,000-vjeçare

Së fundmi arkeologët kanë  zbuluar një korridori misterioz i cili është diku tek 4.000 vjet i vjetër  tek Piramida e Madhe e sekreteve të Gizës. Ai përshkruhet  si një “zbrazëti e thellë”, kalimi është të paktën rreth 100 metra i gjatë dhe deri në 230 metra mbi tokë, por eksploruesit nuk e dinë se për çfarë përdoret.

Piramida e Madhe ishte një nga shtatë mrekullitë origjinale të botës së lashtë, dhe dikur ishte struktura më e lartë në botë në lartësi 456ft dhe gjerësi 755ft. Gjithashtu e njohur si piramida e Khufu pasi  faraoni e porositi atë si varrin e tij, Giza është e vetmja çudi origjinale e lashtë që ka mbetur  e paprekur  dhe shumë detaje rreth qëllimit dhe historisë së saj mbeten sekrete.

Udhëheqësi i ekspeditës, Mehdi Tayoubi, president i Institutit të Ruajtjes së Inovacionit të Trashëgimisë, Paris, tha për korridorin: “Ne e dimë se ky korridor është atje, e dimë pozicionin e tij nga niveli i tokës. Ne jemi duke menduar për dërgimin në një robot shumë inovativ që mund të kalojë nëpër ndonjë vrimë të vogël. Ne duhet të përpiqemi të gjejmë një lloj shpjegimi arkitekturor për të.”

Piramida e Madhe u ndërtua gjatë sundimit të Faraonit Khufu i cili sundoi nga 2509 deri 2483 para Krishtit. Ka tre dhoma të njohura, në lartësi të ndryshme, duke përfshirë dhomën nëntokësore, dhomën e Mbretëreshës dhe dhomën e Mbretit. Këto dhomat janë të lidhura me disa korridore, më e rëndësishmja është Galeria e Madhe. Por nuk ka asnjë konsensus se si u ndërtua monumenti.Për të mësuar më shumë rreth tij, hulumtuesit, anëtarë të një projekti ndërkombëtar të quajtur Scan Pyramids, përdorën dy teknika , termografi dhe muografia infra të kuqe. Termografia është një teknikë skanimi që zbulon nxehtësinë e dhënë nga objektet, ndërsa muografia mbledh grimca të quajtura “muone” të prodhuara kur rrezet kozmike thyhen në atmosferën e Tokës. Ata vlerësojnë se boshllëku është të paktën 30 metra (98.4ft) dhe ka një seksion kryq të ngjashëm me atë të Galerisë së Madhe, e cila gjendet nën korridorin e zbuluar rishtazi.

Struktura dhe roli i saj i saktë mbetet i panjohur. Por hetimi njëvjeçar i botuar në “Nature’  mund të hapë rrugën për studime të mëtejshme që mund të ndihmojnë kërkuesit për të kuptuar piramidën dhe procesin e saj të ndërtimit.

 

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *