Home»Magazine»Të jetosh në botët që nuk kanë ekzistuar kurrë. Pse s’duhet të besojmë tek përsosmëria

Të jetosh në botët që nuk kanë ekzistuar kurrë. Pse s’duhet të besojmë tek përsosmëria

screen-shot-2016-10-03-at-10-24-40

Nga Filip Boll

Në një ishull në brigjet e Botës së Re – dikur ende një vend i largët dhe joshës – “ndodhet” një qytet-shtet ideal i quajtur Utopia, krijimi imagjinar i burrështetasit dhe filozofit anglez Thomas More në vitin 1516. I frymëzuar nga Republika e Platonit (rreth vitit 380 P.E.S), More qe i interesuar në projektimin e shtetit perfekt: pa konflikte, korrupsion apo vështirësi. Utopia e tij është një shoqëri me shumë kryetarë bashkish, këshilla, kontrollorë rrethesh dhe skllevër.

Qytetarët e tij punojnë vetëm 6 orë në ditë, dhe e kalojnë shumicën e kohës së tyre të lirë duke u vetë-përmirësuar. Si një sistem gati-socialist (përveç skllavërisë), Utopia fitoi admirimin e Marksit, Engelsit dhe Leninit. Megjithatë, në këtë kohë ajo kishte fituar kuptime të ndryshme për njerëz të ndryshëm. Radikali rus i shekullit XIX, Mikail Bakunin – protagonist kryesor në trilogjinë e vitit 2002 të Tom Stopard “Bregu i Utopisë” – përshtati imazhet utopike, për të shprehur vizionin e tij të anarkizmit kolektiv.

Libertarianizmi revolucionar, zor se do të kishte apeluar …

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *