17/10/2017

Gwynne Dyer Ja skenari. Eshtë natë vonë, Donald Trump shikon Fox News dhe në një kronikë dëgjon të thuhet, se Koreja e Veriut është duke planifikuar që të nisë një raketë, e cila mund të arrijë Shtetet e Bashkuara (regjimi i Kim Jong-un, ka thënë se ai do ta bëjë

Oliver Burkeman Nëse kaloni pak kohë duke lexuar libra mbi budizmin, ose duke ndenjur me budistë, ndoshta do të ndeshni “doktrinën misterioze të zbrazëtisë”. Unë kurrë nuk e kam kuptuar, por gjithmonë më ka pëlqyer, ndoshta për shkak se jam shumë i tërhequr nga fakti që ajo duket e zymtë

A ju ka ndodhur ndonjëherë të zgjoheni duke u dridhur, sikur t’ju kenë hedhur nga shtrati? Apo sikur kenir ënë nga një lartësi e madhe mbi shtratin tuaj? Pothuaj 70 përqind e njerëzve i përjetojnë këto që njihen si “start i gjumit”. Kjo parasomnia ndodh vetëm gjatë gjendjes hipnagogjike, që

Më shumë se 4000 astronomë të hënën zbuluan për herë të parë përplasen e dy yjeve neutrone në hapësirë. Objekte të tilla janë skelete yjesh masivë që shpërthejnë në mënyrë kataklizmike, duke lënë pas një bërthamë me dendësi kaq të lartë, saqë vetëm një lugë çaji mund të peshojë disa

Vala e parë gravitacionale e vëzhguar nga bashkimi i yjeve të neutroneve ofron potencialin për një tërësi zbulimesh të reja. Midis tyre është një matje më e saktë e konstantes Hubble, e cila kap se sa shpejt po zgjerohet universi ynë. Që nga Big Bang, gjithçka në univers është zgjeruar.

Lao-Tzu është një fjalë kineze që do të thotë “mësuesi plak”. Është gjithashtu emri i një filozofi dhe mendimtari, i cili supozohet të ketë jetuar rreth shekullit VI para Krishtit dhe të cilit i atribuohet shkrimi i Daodejing, “Libri i Jetës dhe Virtytit”. Kjo figurë, megjithatë, ende sot e kësaj