10/10/2017

“Mbani mend betimin e tuaj”, bërtet komandanti i Gardës zvicerane. “Nuk duhet të flisni kurrë për këtë këtu”. Ai tregon me dorë dhjetëra arka që po shkarkohen nga një kamion dhe po shpien në Bastionin e Nikollës V – vendi ku ndodhet banka e sapokrijuar e Vatikanit. Burrat rrijnë të

Ndërkohë që buja e Kazuo Ishiguros nuk është shuar ende, ka autorë që prej kohësh e dinin se emri i tyre nuk do të ishte dhe nuk do të shqiptohet kurrë në Stokholm. Nobeli është çmimi më i rëndësishëm në botë dhe ata kanë gjithçka për ta fituar, e megjithatë…

Ne e dimë se njerëzit filluan të migrojnë nga Afrika para rreth 60 mijë vjetësh, por shkaku i saktë i kësaj ka qenë i panjohur deri në ditët e sotme. Studimi i ri i Universitetit Arizona ka zbuluar se shkaqet e këtij migrimi kanë qenë ndryshimet klimatike. Studimet e mëhershme

Ka rreth 250 lloje grerëzash në të gjithë botën. Veçanërisht për t’u shënuar: Çdo grerëz është besnike ndaj një lloji të vetëm luleje, për sa kohë që është në lulëzim. Kjo është e rëndësishme për bimën, përderisa insektet mbajnë me vete vetëm polenën e asaj lloj bime, gjë që krijon

Lufta valutore është vazhdimi i proteksionizmit me mjete të tjera. Vendi që ul koeficentin e këmbimit, çmimin e valutës së tij në raport me të tjerat, fiton një avantazh konkurrues të përkohshëm sepse redukton sa hap e mbyll sytë çmimet e prodhimeve të tij dhe ngre atë të vendeve importuese.

Identifikimi në vitin 1906, i një dorëshkrimi që përmbante disa prej veprave të Arkimedit, duke përfshirë Metodën e Teoremave Mekanike, është po aq i mrekullueshëm sa edhe përmbajtja e tij. Në vitet 1840 një studiues në Varrin e Shenjtë në Kostandinopojë (sot Stamboll) vuri re gjurmë simbolesh matematikore, të shkruajtura