08/10/2017

Nga John Patterson Në 28 qershor, 1971, Frensis Ford Kopola, po kryente disa rregullime të fundit në përfundimin e  përshtatjes e tij të kushtueshme diskutueshme kinematografike të librit bestseller të Mario Pucios “Kumbari”. Atë ditë Kopola po xhironte pjesë të masakrës së famshme kulmore të filmit, në të cilën Majkëll

Jeta e japonezëve është mjaft stresuese me ditë të gjata pune, pak pushime, presione për shkak të hierarkisë së shoqërisë etj. Të gjitha këto kanë lindur një dukuri, atë të vdekjes për shkak të stresit në punë, ose për shkak të një pune të mbingarkuar. Dukuri që njihet me emrin

Në Dhjatën e Re, fjala greke Paradeisos përdoret tri herë (në Ungjillin sipas Lukës XXIII, 43, në letrën e Shën Palit drejtuar Korintasve XII: 1-4 dhe tek Zbulesa), por nuk përcaktohet domethënia e saj. Parajsa prezantohet si qielli, dimensioni qiellor. Megjithatë tek krishterimi, parajsa është përshkruar për një kohë të

Ushtritë në terren duhej të lexoheshin si struktura fluide dhe në lëvizje të vazhdueshme, dhe ashtu si çdo strukturë, ato kishin një bariqendër, e cila përbënte pikën e saj të ekuilibrit. Von Clausewitz e quan “Schwerpunkt”. Ishte një pikë kritike, më shumë se një pikë e fortë apo e dobët

Pak kohë më parë Gazeta Greke  ‘Maqelos’ kishte një shkrim të  Nikos Foskolos, i cili i ka shpallur ‘luftë të hapur’  Pirro Dhimës duke e quajtur atë ‘barishte shqiptare dhe tradhtarë’. Mes të tjerash i kujton Pirro Dhimës se kur votoj ‘masat shtërnguese’ gazetarët e fërshellyen duke i thirrur  ‘’Alvane,

Vlora në lashtësi quhej Aulona. Ajo përmendet nga shumë udhëtarë dhe kronikanë të huaj, si një nga qytetet – skelë kryesore të Ilirisë së Jugut, që lulëzoi pas rënies së Apollonisë dhe Orikut. Emri i Vlorës është ndër të paktët emra gjeografike të bregdetit lindor të Adriatikut që i ka