Home»Horizonti.al»Shkence»Misteret e fizikës: A ka rend brenda kaosit?

Misteret e fizikës: A ka rend brenda kaosit?

Fizikantët nuk mund të zgjidhin me saktësi një sërë ekuacionesh që përshkruajnë sjelljen e lëngjeve, nga gjendja e lëngët në gaztë për të gjitha lëngjet dhe gazet e tjerë. Në fakt, nuk dihet nëse ekziston një zgjidhje të përgjithshme e të ashtuquajturave ekuacione Navier-Stokes apo nëse kur ka një zgjidhje, ajo përshkruan lëngjet kudo, apo përmban në vetvete pika të panjohura të quajtur të veçanta. 

Për pasojë, natyra e kaosit nuk është kuptuar mirë. Fizikantët dhe matematikanët pyesin nëse moti është i vështirë të parashikohet, apo është në thelb i paparashikueshëm? A rrjedh një turbullirë atsmoferike nga një përshkrim matematikor, apo ka kuptim, kur ju e trajtoni atë me formulën e duhur matematikore? / Bota.al

Komentoni

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *