Home»Enciklopedike»Matematicieni rus, që na mësoi se gjeometria e Euklidit nuk është e vetmja

Matematicieni rus, që na mësoi se gjeometria e Euklidit nuk është e vetmja

Nikolai Ivanovich Lobachevsky ishte një matematikan rus që na mësoi se gjeometria e Euklidit nuk është e vetmja lloj i mundshëm dhe mund të mos jetë gjeometria e vërtetë e hapësirës.

Zbulimi i tij i madh ishte gjeometria jo euklidiane, në të cilën vijat paralele sillen çuditshëm dhe këndet e një trekëndëshi nuk bëjnë shumën 180 gradë. Ky sugjerim i tij u hodh poshtë me forcë si e u shfry si një tullumbace në atë kohë dhe Lobachevsky vdiq i verbër dhe në varfëri, duke mos e ditur që ndokush do të merrte ndonjëherë në konsideratë zbulimet e tij. /bota.al

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *