Home»Horizonti.al»Shkence»Truri ynë “i kurdisur”

Truri ynë “i kurdisur”

Një zhurmë e thellë, që sinjalizon funksionimin e vetë mendjes. Për shkencëtarët, vetëdija mund të jetë vetëm kjo

Screen Shot 2016-02-21 at 12.00.47

Edhe këtë mëngjes, kur e zgjuam, ishim protagonistë të njërit prej fenomeneve më të jashtëzakonshme të trurit të njeriut. E megjithatë, nuk e vumë re. Çfarë ndodhi? U rikthyem të jemi të vetëdijshëm, për veten dhe botën rreth nesh. Nga gjumi i thellë, në të cilën çdo perceptimi i brendshëm dhe i jashtme ishte zhdukur, si me magji, u rishfaqën ndjesi trupore (ja ku është tingulli i ziles së orës, ngrohtësia e batanijes, ndjenja e urisë, ngjyrat, forma, aromat…) dhe kapaciteti intelektual (aftësia për të folur, menduar, kujtuar, ndërvepruar me të tjerët, ndjerë lumturinë, trishtim, ndjeshmërinë…).

Është kjo vetëdije e ndjenjës, shqisore apo mendore që quhet ndërgjegje. “Ndërgjegjja nuk ekziston e vetme, e gjejmë të kombinuar gjithnjë në një përmbajtje. Për shembull, jemi të vetëdijshëm…

Komentoni

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *