Home»Bota»Donald Trump po vërteton se është shumë budalla për të qenë President

Donald Trump po vërteton se është shumë budalla për të qenë President

Nga Max Boot

Unë po filloj të dyshoj se Donald Trump mund të mos ketë pasur të drejtë kur tha: “Ti e di, unë jam njeri i zgjuar”. Provat vazhdojnë të rriten se ai nuk është i zgjuar – deri më tani, në fakt, ai mund të mos jetë në gjendje të kryejë detyrat e tij si president.

Ekziston, për shembull, historia se si Trump u takua me pastorët e dy kishave të mëdha prezbiteriane në Nju Jork. “Unë dola shumë, shumë mirë me ungjillorët në sondazhet,” u mburr. Kur pastorët i thanë Trump se nuk ishin evangjelistë, ai kërkoi të di, “Çfarë jeni ju atëherë?” Ata i thanë atij se ishin prezbiterianë. “Por ju jeni të gjithë të krishterë?” Pyeti ai. Po, ata duhej ta siguronin atë, që Prezbiterët janë të krishterë. Shënim: Trump vetë është Prezbiterian.

Ose historia se si Trump pyeti redaktorët e Economist nëse ata kishin dëgjuar ndonjëherë për frazën “mbushje e pompës”. Po, ata e siguruan atë, që e kishin degjuar. “Nuk e kam dëgjuar,” vazhdoi Trump. “Domethënë… mua më erdhi në mendje ky term disa ditë më parë, dhe mendova se ishte e mirë.” Fraza ka qenë në përdorim të gjerë që të paktën vitet 1930.

Ose historia se si, pas mbërritjes në Izrael nga Arabia Saudite, Trump u tha mikpritësve të tij, “Ne sapo u kthyem nga Lindja e Mesme”.

Këto nuk janë shembuj të budallallëkut, mund të kundërshtoni, por të injorancës. Kjo është bërë një pikë e preferuar për të folur për aftësitë e Trump. Kryetari i Dhomës Paul Ryan, për shembull, i ka falur përpjekjet e Trump për të ushtruar presion mbi drejtorin e FBI-së James Comey në ndalimin e një hetimi penal të ish-këshilltarit të Sigurisë Kombëtare Michael Flynn me arsyetimin se ai është president “i ri” dhe me sa duket nuk e kuptoi se po bënte diçka të gabuar. Por Trump ka qenë president për gati pesë muaj tani dhe ai nuk ka treguar asnjë aftësi për të mësuar në punë.

Më gjerësisht, Trump ka patur një jetë – 71 vjet – dhe akses në institucionet më të mira arsimore të Amerikës (ai është diplomuar në Shkollën Wharton të Universitetit të Pensilvanisë, ai kurrë nuk lodhet për të na e kujtuar) për të mësuar gjërat. Dhe megjithatë ai duket se nuk ka fituar informacionin më themelor që duhet të ketë një nxënës i shkollës së mesme. Kujtoni se Trump tha se Frederick Douglass, i cili vdiq në 1895, ishte “një shembull i dikujt që ka bërë një punë të mahnitshme dhe po njihet gjithnjë e më shumë”. Ai gjithashtu pohoi se Andrew Jackson, i cili vdiq 16 vjet para Luftës Civile, ishte me të vërtetë i zemëruar nga ajo që po shihte të ndodhte në lidhje me Luftën Civile “.

Pse ai e di kaq pak? Sepse ai nuk lexon libra apo edhe artikuj të gjatë. “Unë kurrë nuk kam bërë diçka të tillë,” tha me krenari një gazetari vitin e kaluar. “Unë jam gjithmonë i zënë duke bërë shumë.” Si president, njoftimet e inteligjencës së Trump janë shkurtuar, të zhveshur nga nuancat, dhe që përfshinë harta dhe foto, sepse ai nuk mund të shqetësohet për të lexuar shumë fjalë. Më mirë do të ishte për atë të luante golf.

Treguesi më i sigurt se si Trump nuk është aq i zgjuar është fakti që mendon se pamundësia e tij ose mungesa e interesit në marrjen e njohurive nuk ka rëndësi. Ai tha vitin e kaluar se ai arrin vendimet e duhura “me shumë pak njohuri përveç dijes që kam [tashmë], plus fjalët “me sens logjik”, sepse unë kam shumë sens logjik dhe kam shumë aftësi për biznes.”

Si po funksionon deri tani? Ka një arsye pse anketat tregojnë më shumë mbështetje për shkarkimin e Trump se sa për presidencën e tij. Nga urdhri ekzekutiv i tij i keq-konceptuar dhe katastrofik për imigracionin në shkarkimin të keq-konceptuar dhe katastrofik të Comey, administrata e tij ka qenë një fatkeqësi pas tjetrës. Dhe këto fiaskë mund të lidhen drejtpërdrejt me mungesën e fuqisë së kuajve intelektuale të presidentit.

Si mundet që Trump të shkarkonte Comey duke e ditur se drejtori i FBI mundej atëherë të dëshmonte për kërkesat e pahijshme që Trump kishte bërë për të shfajësuar veten dhe për të ndalur hetimin mbi Flynn? Dhe në rast se kishte ndonjë dyshim rreth qëllimit të Trump, ai shpërndau këtë mendim duke pranuar në TV se ai kishte atë “gjënë me Rusinë” në mendje kur shkarkoi drejtorit e FBI-së. Kjo është e barabartë me pranimin e pengesave të drejtësisë. A është kjo një sjellje që një person i zgjuar do të bënte? Nëse Trump vendos të shkarkoi hetuesin special të mirënjohur dhe respektuar Robert Mueller, ai vetëm do të konfirmonte këtë budallallëk.

Ose çfarë mund të themi për përgjigjen e Trump-it ndaj sulmit terrorist të 3 qershorit në Londër? Ai reagoi duke bërë tweet mbi mbështetjen e tij për “ndalimin origjinal të udhëtimit”, në vend të “versionit politikisht korrekt të zbutjes së tij”, që shqyrtohet nga Gjykata e Lartë. Vëzhguesit ligjorë – përfshirë edhe bashkëshorti i Kellyanne Conway – menjëherë kuptuan se Trump po dëmtonte çështjen e tij, sepse ndalimi i udhëtimit ishte rishikuar pikërisht për të kaluar shqyrtimin gjyqësor. Në të vërtetë, Gjykata e 9-të e Apelit të Rrethit të SHBA-v., në refuzimin për të rivendosur ndalimin e udhëtimit më 12 qershor, përmendi tweets e Trump kundër saj. A është kjo mënyra se si një person i zgjuar sillet?

Ju mund të argumentoni se mungesa e mendjemprehtësisë së Trump është në të vërtetë hiri i tij i shpëtimit, sepse ai do të ishte shumë më i rrezikshëm nëse ai do të ishte më i mençur në zbatimin e axhendës së tij radikale. Por ju gjithashtu mund të merrni këtë rast se vullneti i tij është i rrezikshëm për sigurinë amerikane.

Trump ndau “informacione të klasifikuara” me ministrin e jashtëm të Rusisë, pa e kuptuar atë që po bënte. Në proces, ai mund të ketë hedhur në erë burimin më të mirë të zbulimit të Amerikës në komplotet e Shtetit Islamik – një depërtim i fshehtë izraelit në kompjuterat e grupit militant.

Trump nisi një luftë në Twitter me Katarin, me sa duket duke mos ditur se ky emirat i vogël me naftë është një mikpritëse e një bazë ajrore me një rëndësi vitale për SHBA-të, dhe e cila është me rëndësi jetike në luftën ajrore kundër Shtetit Islamik.

Trump kritikoi kryebashkiakun e Londrës, Sadiq Khan, duke u bazuar në një keqkuptim të qartë të asaj që tha Khan pas sulmit të 3 qershorit: Kryetari i bashkisë kishte thënë se nuk kishte asnjë arsye për t’u alarmuar për një prani të rritur të policisë në rrugë – jo, siç pohoi Trump, për kërcënimin e terrorizmit. Në këtë proces, Trump ka tjetërsuar opinionin publik britanik dhe mund të ketë ndihmuar udhëheqësin e Partisë Laburiste anti-amerikanin, Jeremy Corbyn, të fitojë vota në zgjedhjet e përgjithshme të Britanisë.

Trump u tërhoq nga marrëveshja e klimës të Parisit, sepse ai mendon se ngrohja globale – një fakt i vërtetuar shkencërisht – është një mashtrim. Fjalimi i tij që shpalli tërheqjen tregoi se ai nuk ka asnjë ide se çfarë është akti i Parisit në të vërtetë, një marrëveshje jo detyruese që nuk imponon asnjë shpenzim për Shtetet e Bashkuara.

Trump nuk arriti të afirmojë nenin V, një bazë të NATO-s, gjatë vizitës së tij në Bruksel, me sa duket, sepse ai punon nën keqkuptimin që aleatët evropianë u detyrohen Shteteve të Bashkuara dhe NATO-s “shuma të mëdha parash”. Në fakt, anëtarët e NATO-s tani po rrisin shpenzimet e mbrojtjes, por paratë nuk do të shkojnë në Shtetet e Bashkuara ose në aleancë; Ajo do të shkojë në forcat e tyre të armatosura. Trump ka thënë që ai e mbështet nenin V, por heshtja e tij fillestare minon kredibilitetin amerikan dhe mund të inkurajojë Rusinë.

Përkrahësit e Trump përdorën pretendimin se këshilltarët mund të kompensonin mangësitë e tij. Por ai nuk duket shumë i gatshëm për të dëgjuar nga ana rreth tij që din më shumë. Siç Maggie Haberman i New York Times thotë: “Trump nuk dëshiron të kontrollohet. Në [fushatë], [ai] shpesh do të bënte [të kundërtën e asaj që ishte këshilluar të bënte, thjesht sepse ishte e kundërta.”

Amendamenti i 25-të i kushtetutës amerikane parashikon që nëse nënkryetari dhe shumica e kabinetit vërtetojnë se presidenti është “i paaftë të kryer detyrat dhe funksionet e zyrës së tij”, ai mund të largohet me pajtimin e dy të tretave të të dyve Dhomave. Kjo nuk do të ndodhë, sepse republikanët janë shumë të zhurmshëm për të qëndruar pranë Trump-it. Por kjo mbështetje duhet të ishte mbi meritat. Pas gati pesë muajsh në detyrë, Trump nuk ka dhënë asnjë shenjë se ai zotëron aftësi mendore për të qenë president./Foreign Policy – Lexo.al/

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *