Home»Magazine»Kulture»“Cogito ergo sum”

“Cogito ergo sum”

Bashkë me inteligjencën dhe ndërgjegjen, është aftësia njerëzore par excellence. Të menduarit na bën të vetëdijshëm për vetveten, të vetëdijshëm se ekzistojmë në botë (jo më kot, Kartezi pohonte: “Cogito ergo sum”, domethënë, “mendoj, pa jam”)…

Screen Shot 2016-02-24 at 10.18.18

ZERA NE KOKE

Në fakt mund t’i “shohim” përmes rezonancës manjetike funksionale, apo me elektroencefalogramë, e madje të lexojmë përmbajtjen në vija të përgjithshme. Dhe kjo sepse në pjesën më të madhe të qenieve njerëzore (me përjashtimin e pjesshëm të njerëzve që janë shurdhë që në lindje), mendimet shprehen në formën e gjuhës, përmes të ashtuquajturit zë i brendshëm. Eshtë ai tingulli imagjinar, që e dëgjojmë edhe kur lexojmë dhe që shpesh ka vetë zërin tonë, por jo gjithmonë: mund të mendojmë edhe me zërin e prindërve tanë, apo të imagjinojmë që dikush na flet, dhe në atë rast, mendimi do të ketë zërin e bashkëbiseduesit tonë…

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *