Home»Galeri»Foto»Shkatërrimi nga flaka do krijojë jetë të re

Shkatërrimi nga flaka do krijojë jetë të re

80.000 njerëz u evakuuan dhe 73 km3 pyje u shndërruan në “thëngjij”. Megjithatë, zjarre të tilla si ky në Kaliforni jugore përbëjnë një pjesë të rëndësishme të ciklit të ekosistemit. Kur pemët dhe shkurret e vdekura digjen, krijohet hapësirë dhe lëshohen ushqyes, që vënë në lëvizje rritjen e bimëve të reja. Sipas një eksperimenti në Florida, 90% e specieve bimore të një zone të pyllëzuar u zhduk, kur zjarret u luftuan për mbi katër dekada, kështu që në shumë vende, Rangers-at përdorin zjarret e kontrolluar për të mbrojtur ekosistemin. Australia përballet me një dilemë të ngjashme në një peisazh edhe më të paqëndrueshëm. /bota.al

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *