29/04/2017

Rënia e të gjithë lëndës në një vrimë të zezë është një skenar që kozmologët e kanë paraqitur si fundin e universit tonë – dhe, bashkë me të, fundin e kohës. Por, më shumë gjasa ka që të jetë e kundërta. Fizikanti Roger Penrose parashikon se shumë miliarda vjet më

Hardhia mund të ketë lindur në ultësirën e Kaukazit, në Gjeorgji, një rajon që krenohet me më shumë se 500 varietete vendase. Prej mijëvjeçarësh, gjeorgjianët prodhojnë verën në kavanoza balte të veshura me dyll blete që quhen qvevri, ndërtuar nga mjeshtrit si Zaliko Bodjadze (foto). Verëbërësit i groposin kavanozët deri

Provat konkrete më të hershme në lidhje me një pije alkoolike vijnë nga Jiahu, në Kinë, ku tashmë në vitin 7000 para Krishtit përdorej për të fermentuar një përzierje të orizit, rrushit, murrizit dhe mjaltit, në kontejnerë balte. Perandorët e parë kinezë pinin verë orizi në gastare prej bronzi si

Alkooli na liron nga “frenimet” dhe mund të na bëjë të ndjehemi më afër me miqtë dhe botën spirituale. Incasit pinin chicha gjatë festimeve që zgjatsnin për ditë me radhë dhe ua ofronin atë perëndive në altarët gjigandë. Në një Chicheria në Cusco, Peru, njerëzit sot pijnë duke luajtur me

Mali Sinjar është atdheu i Jezidëve, popull veçanërisht i urryer dhe i persekutuar nga ISIS, për shkak të fesë së tij sinkretike. Përpara malit është ngritur një memorial në nder të luftëtarëve kurdë që vdiqën duke luftuar kundër ISIS.

Ramadi është qyteti i Irakut, që ka pësuar më shumë dëme në luftën kundër ISIS. Por edhe këtu, të dëbuarit gjejnë strehim, Familja e këtyre fëmijëve, e larguar nga Hiti, ka zënë një apartament gjysmë të shkatërruar, pa ujë dhe dritë, e megjithatë ndjehet e sigurtë.