24/04/2017

Dymbëdhjetë Tabelat ishin baza ligjore legjislative për kushtetutën republikane të Romës, që mbronin klasat punëtore nga dënimi arbitrar dhe trajtimi i tepërt nga elita qeverisëse (patricët). Krijuar rreth vitit 450 para Krishtit, tabelat ishin një kod që përcaktonte të drejtat dhe detyrimet e njerëzve në fusha të tilla si martesa,

Egjiptianët e lashtë besonin se ishte e mundur të jetonin përsëri pas vdekjes. Megjithatë, jeta e përtejme merrte forma të ndryshme, në varësi të statusit shoqëror të të ndjerit. Tekstet funerare – shkrimet për varrin, të menduar për të ndihmuar të vdekurit që të arrinin një jetë të përshtatshme pas

Ashtu si të gjitha shoqëritë e lashta, romakët kishin një histori heroike themelimi. Megjithatë, ajo që i bëri romakëve të ndryshëm është se ata krijuan dy mite të veçanta të krijimit për veten e tyre. Në mitin e parë u pretendua se ata ishin pasardhës të refugjatit nga oborri mbretëror

Morali është i lakueshëm, sipas shumë studimeve. Gjykimet tona ndryshojnë në varësi të një morie faktorësh – mentaliteti ynë, sa të uritur jemi, nëse ndjehemi të pastër ose të pistë, temperatura e ajrit të ambientit, e kështu me radhë. Ilaçe që ndikojnë në kiminë e trurit mund të ndryshojnë vendim-marrjen

Berlin, 27 qershor 1932. Në brendësi të stadiumit “Grunevald”, 120 mijë persona dëgjojnë një dialog të çuditshëm. Eshtë një përplasje me fjalë mes një ushtaraku dhe një fetari, me një zë që pyet: “Kush është përgjegjës për mjerimin tonë?” dhe një kor që përgjigjet njëzëri: “Sistemi!”. “Dhe kush është prapa

Nuk mjaftuan Islami dhe Perëndimi, e djathta dhe e majta, homo dhe heteroseksual, të pasur e të varfër. Jemi afër një përplasjeje tjetër të qytetërimeve: mes vegjetarianëve dhe mishngrënësve Nëse organizoni një barbeky, grupi i bërxollave dhe ai i sallaturinave do të ndahen në çast: “Por si ia bën të