17/04/2017

Origjina e simbolit shkon prapa në kohë, në vitin 1789, kur Asambleja Kombëtare Franceze votoi zbatimin e ligjit të gjendjes së jashtëzakonshme, në raste trazirash. Ligji shpallte se si sinjal paralajmërues, Garda Kombëtare do të ngrnte një flamur të kuq. Me ta parë atë, Markezi de La Fayette do të

Bëhet fjalë thjesht për një legjendë. Eshtrat që janë gjetur nga arkeologët në rrëzë të malit Taiget pranë Spartës, i përkisnin në fakt njerëzve të rritur. Ishin ndoshta të dënuar të hidheshin nga lartësia, një dënim ky që ishte i parashikuar për krimet politike, edhe në Athinë në shekullin e

JUDA ISKARIOTI (SHEKULLI I) – Simbol i përsosur i tradhëtisë: sipas ungjijve ishte apostulli që dorëzoi Jezusin për 30 denarë, duke e tradhëtuar me një puthje: “Ai që do të puth, është ai; arrestojeni dhe merreni të shoqëruar mirë”. 2. MARCO GIUNIO BRUTI (85-42 para Krishtit) – Ishte një prej

Gjatë Luftës së Dytë persiane (480-479 pes), pas tre muajve të rrethimit të qytetit grek të Potideas (Halkidikisë), ndodhi një gjë e pabesueshme. Në një pikë të caktuar, ujit i detit tërhiqej duke formuar një pjesë të thatë të madhe, në të cilën persët e Kserksit (në pikturën më lart,

Ndoshta një i panjohur i famshëm. I burgosuri pa emër i mbajtur në Bastijë nga viti 1698, gjatë sundimit të Mbretit Diell (Luigji XIV), ishte jo vetëm një person i rëndësishëm, por edhe nuk mbante aspak një maskë të hekurt. Maska që mbulon fytyrën e tij ishte kadife në fakt,

Jo, princesha Anastasia vdiq në 17 korrik 1918, bashkë me pjesën tjetër të familjes së carit të Rusisë, Nikolla II, e pushkatuar prej bolshevikëve. Zërat sipas të cilëve i shpëtoi vdekjes për të jetuar më pas jashtë vendit me një emër të rremë, janë të pabazë. Pas rënies së BRSS,