09/04/2017

“Barak Obama, përballë meje, ishte dukur i dobët, kaq shumë i dobët!” Me këto fjalë, Donald Trumpi u është drejtuar bashkëpunëtorëve të tij, duke u shprehur kënaqësinë pas sulmit kundër Assadit. Paraardhësi i tij kishte hequr “një vijë të kuqe” kundër përdorimit të armëve kimike, më pas kish parë i

Donald Trumpi paralajmëroi këtë javë se është i gatshëm të përballet me rrezikun bërthamor që paraqet Korea e Veriut, me apo pa ndihmën e Kinës. Duke shtuar frikërat për një konflikt të armatosur, presidenti i SHBA, në një intervistë me Financial Times, tha se, nëse Kina – aleati i vetëm

K. Beniomov, P. Borisov dhe A. Gorbaçev Siç e ka pranuar ambasadori amerikan në RUsi, Majkëll Mekfoll, në SHBA është gjithnjë e më e vështirë të gjesh ekspertë të besueshëm për çështjet e RUsisë: universitetet kanë pushuar së formuari specialistë për vendet e tjera dhe shpesh herë, askush nuk verifikon

Dominique Moisi* Pas bombardimit në Siri, vendosur nga Trumpi skenari ndryshon tërësisht. Deri tani, Europa kishte akuzuar Amerikën se ishte pasive, se e kishte braktisur. Dukej sikur duhej të përgatiteshim për tërheqjen e Shteteve të Bashkuara në skenën ndërkombëtare, dhe më pas të reflektonim se si ta zëvendësonim Amerikën. Tani

Ka një arsye të dyfishtë përse Turqia dhe SHBA janë dakord për sulmin në Siri. E para është se Ankaraja është përpjekur të përfshijë SHBA në veprime konkrete, dhe pastaj sepse është e bindur që Assadi duhet të ikë. Dihet që marrëdhëniet mes Turqisë dhe Rusisë kanë pika mosmarrëveshjeje. Por

Sulmi i SHBA ndaj Sirisë nuk do ta forcojë aspak Shtetin Islamik, përkundrazi. Me këtë lëvizje, SHBA fitojnë më shumë forcë në negociatat për Sirinë, dhe janë më shumë në gjendje t’i kundërvihen Rusisë dhe IRanit, duke lehtësuar kështu kërkimin e një zgjidhjeje. Po kështu, sulmi e privon ISIS-in nga