02/04/2017

Të ashtuquajturat “banana ëars” ishin një seri e gjatë grushtesh shteti mizorë, konfliktesh dhe ndërhyrjesh të armatosura, të nxitura nga Shtetet e Bashkuara mes viteve 1898 dhe 1934, për të kontrolluar kultivimin dhe tregtinë e bananeve nga vendet e Amerikës Qendrore dhe disa ishujve të Karaibeve. Frutat e përgjakura Pas

Bëhet fjalë për një dorëshkrim misterioz të quajtur Codex Gigas (libri gjigand). Kodi peshon 74 kg, është i lartë 92 cm dhe i trashë 22, dhe thuhet se për ta realizuar, janë dashur njëqind e gjashtëdhjetë lëkurë kafshësh: ruhet në Bibliotekën Kombëtare të Suedisë, në Stokholm. Nofka shqetësuese Bibla e

Eshtë forca që, sipas Adam Smithit (1723-1790, filozofi që hodhi bazat për zhvillimin e teorisë moderne ekonomike e politike) nëse lihet e lirë të veprojë, e bën efiçente “për inerci” ekonominë e tregjeve kapitaliste. Më saktë, bëhet fjalë për një apo më shumë “forca jo njerëzore” që, falë tregut të

Eshtë rritja konstante dhe e rregullt e kuocientit të inteligjencës njerëzore, e barabartë me pothuaj tre pikë në çdo dekadë, duke filluar nga viti 1900. Hipotezën e hodhi në vitet tetëdhjetë James Flynn, i Universitetit të Otagos në Zelandën e Re, pasi kishte analizuar rezultatet e qindra testeve të inteligjencës

Në mos tamam gri, trishtimi mund të ndryshojë perceptimin e disa ngjyrave, si bluja dhe e verdha, duke i bërë të duken më të zbehta. Për ta demonstruar, disa studiues u kanë treguar një video të gëzueshme gjysmës së disa vullnetarëve dhe një video të trishtë gjysmës tjetër. Dhe kërkesës

Bëhet fjalë për një degë të psikologjisë që i jep vlerë të madhe lidhjes mes brendësisë sonë dhe natyrës. Ka lindur në Kaliforni në fillimin e viteve nëntdhjetë, saktësisht në Universitetin e Berkeley, falë një takimi mes psikologësh dhe profesionistësh të ekologjisë: nga ai takim lindi një libër, “Zëri i