01/04/2017

Mbeten të pashlyeshme pamjet e dy avionëve që u përplasën me Kullat Binjake, duke i bërë të shemben njëra pas tjetrës. Të transmetuara në kohë reale, të kaluara me mijëra herë nëpër ekranet e gjithë botës, ato u bënë e para ngjarje e madhe mediatike planetare, me të cilën u

“Hapni vend, Gjermani dhe Britani, Franca po rishfaqet sërish si fuqia më e rëndësishme e Europës”, shkruante Arnaud Leparmentier në “Le Monde”. Deri në rënien e Murit të Berlinit në vitin 1989, ne francezët praktikisht drejtonim atë që është sot Bashkimi Europian. Asgjë nuk mund të ndodhte – as Britania

Pas nëntë javësh, “kontrollet dhe ekuilibrat normale të sistemit amerikan po funksionojnë pothuaj në përsosmëri”. Gjykatat kanë bllokuar urdhërin e tij për imigrimin; Kongresi hodhi poshtë ligjin për kujdesin shëndetësor që Trumpi mbështeste; dhe FBI, si edhe komisioni i inteligjencës në Kongres janë duke hetuar lidhjet e ekipit të fushatës

Si është e mundur që ka harta të lashta, prehistorike, që paraqesin rajone të planetit tonë, si Antarktida pa akull, dhe që janë krijuar mijëra vite më parë? A u përkisnin këto harta qytetërimeve përpara përmbytjes së madhe, të cilët banonin planetin tonë që përpara historisë së shkruar? Periudha Antediluviane,

Besimet e fshehta fetare sfidojnë ato tradicionale. Ato zbehin dallimin ndërmjet përkushtimit dhe herezisë. Shumë prej tyre janë hibride të shumë teologjive. Këto besime të përziera fetare, kanë një mënyrë interesante të ngacmimit të strukturave të pushtetit, sidomos kur lëvizjet dalin nga shtresat e ulëta apo përmbajnë ide të huaja.

Nga Stefan Uivër Me fitoren e mongolëve në betejën e Seljukut në vitin 1293, si dhe marrjen e asaj ish perandorie, një turk ambicioz me emrin Osman (Atman/Otman) u shfaq si Bej, ose Princ i një shteti vasal turk, i reshtuar me Seljukun. Një brez përpara tij, fisni i Osmanit,