Home»Magazine»LAJMET E RREME / Është gënjeshtër, por e besojmë. Përse pëlqejmë të mashtrohemi nga ato që lexojmë

LAJMET E RREME / Është gënjeshtër, por e besojmë. Përse pëlqejmë të mashtrohemi nga ato që lexojmë

Në Facebook qarkullojnë shumë lajme të rreme, të cilat jo gjithmonë mund të kuptohen menjëherë. Kështu shpërndahen, duke u bërë më të besueshme. Por kush i shpik këto gënjeshtra? Pse u besojmë sërish e sërish? Dhe gjashtë rregulla për të mos u mashtruar

Screen Shot 2016-05-14 at 07.58.14

… Një gënjeshtër e bukur dhe e plotë. E pamundur të besohet, thoni ju: e megjithatë çdo ditë truri ynë vihet në provë nga përhapja e lajmeve që mund të duken si të vërteta. Mjafton shumë pak për rënë në kurth.

Pëlqejmë të mos arsyetojmë rreth asaj që lexojmë

Është shumë më e lehtë të besosh, duke e marrë për të mirëqëne atë që na thuhet, në vend se të përpiqemi të kuptojmë nëse informacioni është i rremë. Bërja e pyetjes ndaj vetes “a është e vërtetë?”, kërkon në fakt burime shtesë të cilat nuk janë gjithmonë të gatshme për t’u vënë në funksion. Kushti themelor për ne që të besojmë në diçka, është besimi që kemi tek ai…

1 Comment

  1. 03/19/2017 at 10:15 — Reply

    Bema qejfin se me vjen mire edhe sikur te me genjesh!

Leave a Reply to Une, Lubonja. Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *