Home»Enciklopedike»Çfarë e lidh bombën atomike dhe verën e mirë?

Çfarë e lidh bombën atomike dhe verën e mirë?

  1. Në vitin 1945 Ushtria e SHBA kreu të parët teste bërthamore, si pjesë e Projektit Manhatan. Që atëherë, ka patur rreth 2000 shpërthime bërthamore përreth botës.
  2. Secili shpërthim bërthamor lëshon qindra gramë izotope caesium-137. Ky ka një gjysmëjetë prej pothuaj 30 vitesh, kështu që nuk gjendet normalisht në natyrë.
  3. Pluhuri i Caesium-137 përhapet në atmosferë dhe reagon me ujin e shiut për të formuar kripëra të tretshme. Prej aty ai përthithet, në sasi të vogla, nga bimët përmes rrënjëve të tyre.
  4. Ndonëse është e sigurtë për t’u pirë, çdo shishe vere pas vitit 1945 ka sasi të dallueshme caesium-137 dhe ky mund të përdoret ëpr të pikasur shishet false që pretendojnë se janë shumë më të vjetra. /bota.al

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *