18/02/2017

Ha-Joon Chang* Ekonomia fillimisht është quajtur “ekonomi politike” Ekonomia është politikë dhe ajo kurrë nuk mund të jetë një shkencë. Megjithatë, në kapërcyell të shekullit 20, shkolla dominuese neoklasike e ekonomisë ia doli ta ndryshojë emrin e disiplinës nga ai tradicional, “ekonomi politike”, në “ekonomi”. Shkolla neoklasike donte që ekonomia

  Eshtë ylli polar i filozofisë kontinentale. Gjurmon udhën e saj, tregon tendencën, e orienton. Prej kohësh tashmë u bën pothuaj hije Heideggerit dhe ittgensteinit. Duket sikur ai, djali rebel, ëndërrimtari i kthjellët, filozofi melankolik, kritiku i pamëshirshëm i modernitetit, profeti revolucionar që kishte zgjedhur ta vëzhgonte botën nga kufiri

Nick Summers Shkencëtarët po fillojnë të kuptojnë më mirë faktorët që e bëjnë një person fitues. Disa eksperimente kanë hedhur dritë në lidhjen mes kimisë së trurit, teorisë sociale dhe ekonomisë “Nga një pikë vështrimi, fituesit janë ata që nuk i vënë vetvetes shkopinj në rrota. Ndërhyjnë sa më pak

Kanë kaluar 66 vjet që kur është botuar vepra më e famshme e Xhorxh Oruellit, dhe duhet thënë se ka patur shumë ndikim. Në fakt, kaq e madhe ka qenë saktësia e saj në parashikimin e të ardhmes, saqë është e vështirë të mos besosh se vetë Xhorxhi shpiku në

Pamje panoramike të vendeve ku njeriu ka lënë një gjurmë të dukshme. Planeti ashtu si shihet nga një astronaut Gërmime në minierën e Tagebau Hambach në Gjermani, një rezervë natyrore qymyri Një vendpushimi ndërkontinental, me shumë ura private, në ishullin koralor të Bora Boras, në Polinezi Mijëra puse për nxjerrjen

Pamjet më fantastike të sondës së ESA-s, 12 vjet pas lëshimit të saj në orbitën marsiane