Home»Analiza»A do të vërshojë edhe në Europë, një revoltë “alla Trump”?

A do të vërshojë edhe në Europë, një revoltë “alla Trump”?

Në fillim Brexit, më pas presidenti i zgjedhur, Donald Trump. Tani, tërmeti politik që po shkund Perëndimin, rrezikon udhëheqësit liberalë demokratikë në Europë

  • Çfarë do të ndodhë në Itali, atje ku Matteo Renzi e ka kthyer referendumin për ndryshimet kushtetuese, në një votëbesim për vetë Kryeministrin?
  • Çfarë do të ndodhë në Austri, atje ku për herë të parë që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore, kreu i shtetit mund të vijë nga e djathta ekstreme
  • Çfarë do të ndodhë në Hollandë, atje ku partia anti-islamike e Vilderit do të fitojë 27 vende në zgjedhjet e marsit, duke e fuqizuar ndikimin e saj
  • Çfarë do të ndodhë në Francë, atje ku Le Peni shpall se “një botë e re po shfaqet, dhe ekuilibri global i fuqive po ribëhet, për shkak të zgjedhjes së Donald Trumpit”
  • Çfarë do të ndodhë në Gjermani, atje ku ka paralele të qarta mes pakënaqësisë që prodhoi fitoret e Brexit dhe Trump, dhe pakënaqësive të mbështetësve të AfD. Reagimi i tyre mund t’i japë AfD-së një ‘sukses surprizë” në zgjedhjet federale të 2017-ës

screen-shot-2016-11-13-at-7-37-19-pm

Një reagim i fuqishëm nacionalist kundë rimigrimit në masë ka kohë që fiton vrull. Që nga viti 2008, politikanët populistë kanë shfrytëzuar gjithashtu zemërimin e masave, shkaktuar nga kriza financiare, globalizimi dhe udhëheqësit e elitave që kanë qenë të mbrojtur nga vështirësitë.

Për politikanët e partive qendrore në vendet anëtare të BE, pritet të vijnë teste shumë të fortë elektoralë. A do të shndërrohet në një cunam, fitorja e Donald Trumpit, e cila erdhi pikërisht pas Brexit?

ITALIA

Në 4 dhjetor, në Itali do të zhvillohet një referendum …

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *