20/11/2016

Në një letër që i shkruajti mikut të tij, Atikus, vetëm dy muaj pas vdekjes së Jul Cezarit, avokati dhe politikani Markus Tulius Ciceron, dënonte komplotin shkatërrimtar të mesit të marsit. “Çlirimtarët”, shkruante ai, vepruan “me kurajën e burrave të vërtetë, por me mendjen e fëmijëve”. Jo vetëm që ishte

Tre vjet pas komplotit kundër Jul Çezarit, pothuaj të gjithë vrasësit e tij ishin të vdekur. Të akuzuar për tradhëti, të gjithë vdiqën në mërgim, disa në betejë e të tjerë si viktima të porosive të triumviratit të dytë të Mark Antonit, Oktavianit dhe Lepidusit. Pjesëtari më i famshëm i

Vrasësit e Jul Çezarit donin që të shpëtonin republikën nga tirania, por arritën të kundërtën: centralizimin e shpejtë të pushtetit, dhe shndërrimin e Romës në perandori Komploti kundër Çezarit jo vetëm që kishte dështuar, por në mënyrë spektakolare kishte kundërgoditur. Ambiciet e Mark Antonit më në fund do ta shtynin

Arkeologu Leonard Uoolley gërmoi 16 varre që ai i identifikoi si mbretërorë, për shkak të sendeve luksoze që gjeti atje, si dhe prova për flijime njerëzore. Natyra e saktë e marrëdhënies mes personit kryesor që ndodhej i varrosur dhe shoqëruesve, gjithësesi nuk është krejt e qartë. Në shumicën e rasteve,

Këto janë dhjetë përparimet e mëdha, që kanë potencialin të zgjidhin problemet dhe të përmirësojnë jetën për të gjithë ne Fraza “që dnryshojnë botën” është përdorur me tepri. E megjithatë, si mund ta rrokësh ndryshe ndikimin e plotë historik botëror të një shpikjeje si tranzistori, apo Interneti, apo celulari? Disa

Koncerni botëror i automjeteve, Volkswagen, do të shkurtojë vitet e ardhshme 30.000 vende pune. Skandali i dizelit megjithë gjobat miliardëshe nuk është mbyllur ende. Koncerni Volkswagen i goditur nga skandali i dizelit, pritet të shkurtojë 30.000 vende pune në të gjithë botën, 23.000 prej tyre në Gjermani, bëri të ditur