07/10/2016

Në 4 tetor 1582 hyri në fuqi kalendari Gregorian nga Papa Gregori XIII, nga i cili ka marrë edhe emrin për të zëvendësuar atë julian, të Jul Cezarit, më shumë se 1500 vjet më parë. Duhet të dini 9 gjëra mbi këtë kalendar që e përdorim prej 434 vjetësh. Kalendari

Çfarë është sot lumturia? Po ta gjykosh nga numri i librave të botuar në të gjithë botën gjatë këtyre viteve të fundit dhe nga debatet e organizuara në lidhje me këtë temë, një gjë është e qartë: që njerëzit vazhdojnë pafundësisht të pyesin në lidhje me lumturinë dhe mënyrën për

Ji ai që je dhe bëj atë që ndjen, sepse ata që e vrasin mendjen nuk kanë rëndësi, dhe ata që kanë rëndësi, nuk e vrasin mendjen. Dr. Seuss, “Macja në kapele” “Premtomë që nuk do të harrosh, se je më i guximshëm nga sa beson, më i fortë nga

Peisistrati ishte një tiran që sundoi Athinën disa herë gjatë shekullit të 6 para Krishtit. Sipas Herodotit, Peisistrati e rimori pushtetin në Athinë, në një rast, duke marrë një fshatare të gjatë dhe të bukur dhe duke e veshur atë si Perëndesha Athina, duke e pajisur me armaturë dhe duke

Rrënja katrore e 2-shit është një numër iracional (nuk mund të shprehet me një thyesë të thjeshtë). Kur Pitagorianët ndeshën këtë informacion në dukje të padëmshëm, ai dëmtoi vetë bërthamën e besimeve të tyre. Matematika, për Pitagorianët, ishte e pandashme nga misticizmi dhe jeta fetare, dhe struktura e kozmosit besohej

  Nga Andi Qinami Brexit do të thotë ndarje, e si në çdo divorc kjo nënkupton edhe zgjidhjen e ngërçeve financiare dhe shpërndarjen e të mirave të përbashkëta. M’u kujtua batuta simpatike anonime lidhur me temën, publikuar në revistën “Forbes” nga mesi i viteve ‘90. “Ajo le të mbajë vilën dhe