02/10/2016

Në Medinet Habu, një tempull-morg kushtuar faraonit egjiptian Ramsesi III, gjndet e gdhendur në gur piktura më e famshme e Popujve të Detit. Duke treguar disa beteja, ajo identifikon Popujt e Detit me disa lloje të ndryshme përkrenaresh. Grupi më i spikatur është përshkruar si i veshur me helmeta me

Përse Sparta përqëndrohej tek luftëtarët, në vend të artit dhe letërsisë, si qytet-shtetet e tjera greke? Ka një arsye përse Sparta formoi një shtet ushtarak me luftëtarë të institucionalizuar, ndërkohë që pjesa tjetër e Greqisë përqafoi artet: helotët. Këta ishin një popullsi që spartanët i skllavëruan në shekullin 8 para

Disa dekada më parë, pesë tableta dylli nga Shekulli II u gjetën prej arkeologut shqiptar Fatos Tartari i cili kreu gërmime në nekropolin e lashtë të Dyrrahut ose Epidamnos (Durrësi is otëm). Sendet e gjetura – të zbuluara në pjesën e poshtme prej betoni të varrit monumental romak – qëndronin

Studimet kanë treguar se truri i njeriut fillon t’i kujtojë gjërat që nga barku i nënës. Në fakt, njerëzit nuk mbajnë mend kujtime nga vitet më të hershëm të jetës, zakonisht para moshës 3 apo 4 vjeç. Kjo njihet si amnezia infantile. Truri mesatar rregjistron afro 50 mijë mendime në

Disiplinat mendore dhe spirituale të fesë budiste janë të njohura ndërkombëtarisht për faktin që shtrijnë deri në limite aftësitë njerëzore. Këto aftësi të rritura duken si superfuqi për ata që i shohin. Por këto fuqi nuk arrihen thjeshtë pse u godite në moment, nga një insekt radioaktiv, apo nëse ekspozohesh

Ne të gjithë e kemi ndjerë atë në një periudhë të jetës tonë. Poetët shkruajnë mbi të, këngëtarët gjithashtu – dhe një industri e tërë është rritur rreth zbulimit, shprehjes dhe ruajtjes së saj. Por, çfarë është dashuria? Ku qëndron ajo ? Çfarë e shkakton atë? Dhe çfarë ndodh realisht