25/07/2016

Si marrëdhëniet me një berber të veçantë, mund të ndikojnë në mendimin filozofik dhe shkencor (dhe na dhuruar teorinë e llojit). Berberi i Shkathët është shumë i saktë në punën e tij:duhet të rruajë gjithmonë ata që nuk rruhen vetë, dhe kurrë ata që rruhen edhe vetë. Pra, pyetja është,

Dejvid Balduin Shkrimtar, autor i “Robin Hud: Ja kush është banditi anglez” Ne dimë shumë për Robin Hudin (ose mendojmë se dimë) – shigjetarin heroik në folklorin anglez, i cili mendohej se grabiste të pasurit, për t’ua dhënë të varfërve. Por shumë fakte rreth tij janë rrëzuar. Këtu, historiani Dejvid

Pesë vjet më parë, në përvjetorin e 70-të të sulmeve në Pearl Harbour, të cilat e futën SHBA-në në Luftën e Dytë Botërore, një memorandum i deklasifikuar tregoi se priteshin sulme nga Japonia, por presidenti Ruzvelt dhe administrata amerikane e cilësonte të paimagjinueshme një sulm të tillë mijëra milje larg

Nga Galileo tek Ajnshtajni, duke kaluar nga Piza me një ngarkesë gurësh (të lehta dhe të rëndë). Galileo (1564-1642) nuk ka kryer realisht eksperimentin me hedhjen e dy peshave (të  rënda) nga kulla e Pizës, sikurse tregon legjenda. Megjithatë, zhvilloi një eksperiment të thjeshtë e të mahnitshëm mendor, që zbuloi

Prejardhja e saktë e tij nuk dihet. Disa thonë se ishte romak, të tjerë thonë, helen, por nisur nga emri ‘Ptolemy’, ai mund të ketë qenë me prejardhje nga Ptolemenjtë e periudhës së Aleksandrit të Madh. Ptolemeu shkroi shumë libra, traktate shkencore, studime, por shqiptarët e përmendin atë kryesisht për

5. Shpimi Super i Thellë në Kola Brenda Rrethit të Arktikut në skajin veriperëndimor të Rusisë, ndodhet gropa më e madhe e shpuar ndonjëherë në Tokë. Shkencëtarët sovjetikë nisën ta shpojnë këtë gropë në vitin 1970, duke arritur, me kalimin e kohës, një thellësi prej 12262 metra, në vitin 1989.