13/07/2016

Republika Një qeveri, autoriteti i të cilës varet nga votat e qytetarëve, të cilët përfaqësohen përmes zyrtarëve të zgjedhur ose të emëruar, përmes zgjedhjeve të lira. Teokracia Një qeveri ku priftërinjtë sundojnë në emër të Zotit, ose nga zyrtarë që konsiderohen të udhëhequr prej hyjnive, apo që vepron në përputhje

Tetë vite më pas: Presidenti i SHBA dhe trashëgimia e tij Çfarë bote na lë prapa Barack Obama? Një botë ndoshta më të keqe nga ajo që kishte gjetur. Sigurisht: farërat e frutave të helmuara që mbledhim sot janë hedhur edhe nga administratat e mëparshme – Bushët babë e bir,

Gratë e fuqishme kanë tendencën për t’i bërë gjërat, ndryshe nga gratë mesatare. Ato shfaqen në mënyra që vërtetë rrokin vëmendjen tuaj, dhe ato kanë një aureolë të pagabueshme rreth vetes. Mbajini para syve këto gra; ato janë intimiduese, frymëzuese, dhe e dinë se çfarë ata duan. Ja dhjetë mënyra

Një neuron merr sinjale përmes dentriteve, degë që zgjaten prej trupit të qelizës. Sinjalet e dendriteve organizohen në trupin e qelizës. Nëse sinjalet janë të fortë sa duhet, neuroni “qëllon”, duke dërguar një shpërthim aktiviteti elektrik përmes aksonit të tij. Kur sinjali elektrik mbërrin në fundin e aksonit, ai shkakton

Për trajtimin e epilepsisë, Henry Molaison, i njohur për dekada të tëra si “HM” për të mbrojtur identitetin e tij, hoqi një pjesë të lobit temporal, duke përfshirë hipokampusin, në të dy anët e trurit të tij. Edhe pse operacioni reduktoi krizat, ai nuk mund të formonte kujtime të reja.

  Në shkurt të vitit 1947, Shtëpia Botuese Fischer (ende në Stokholm, ku kishte emigruar nga Gjermania naziste) botoi “Doktor Faustin”, romanin e shumëpritur të Thomas Mannit. Më vonë shkrimtari do të vinte sërish duart mbi rrëfimin e tij sfidues, duke nxjerrë një botim definitiv. Vepra, në fakt, është pjesë