Home»Teknologji»Si të hakohen hakerat: Ana njerëzore e krimit kibernetik

Si të hakohen hakerat: Ana njerëzore e krimit kibernetik

Ndërsa sulmet kibernetike po bëhen gjithnjë e më të sofistikuara, ata që mbrohen kundër tyre janë duke përqafuar shkencën e sjelljes dhe ekonomiksit, për të kuptuar si autorët ashtu edhe viktimat.

Screen Shot 2016-06-08 at 10.22.55

Nga M. Mitchell Waldrop

“Scientific American”

“Thoni çfarë të doni për kriminelët kibernetikë”, thotë Angela Sasse “viktimat e tyre tërbohen në lidhje me shërbimin e konsumatorëve”. Sasse është duke folur për ransomëare:një skemë grabitje në të cilin hakerat kriptojnë të dhënat në kompjuterin e përdoruesit, dhe më pas kërkojnë para për çelësin dixhital që i zhbllokon ato. Viktimës i tregohet në detaje të ndjekë udhëzimet për procesin e pagesës (pranohen të gjitha kartat kryesore të kreditit), dhe si të përdorin çelësin. Nëse ata hasin në vështirësi teknike, ka shërbime online 24 orë në 7 ditë të javës.

“Ofrohet një ndihmë më e madhe edhe sesa nga operatorët e shërbimeve të internetit”- thotë Sasse, psikologe dhe shkencëtare e informatikës në University College në Londër, e cila drejton Institutin e Kërkimit në Shkencat e Sigurimit Kibernetik. Kjo, shton ajo, është sot sfida kibernetike kryesore:

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *